Global

Piyasaların gözü FOMC tutanaklarında

Published

on

Opsiyon piyasalarındaki iyimserlik sinyali bir tarafta dururken Amerikan hisseleri yeni yıla kötü başladı.

Çin’deki covid durumunun arz zincirine olumsuz etkisi sebebiyle teknoloji ağırlıklı Nasdaq sali gününde yüzde 0,8 ekside kapatırken, S&P 500’de yüzde 0,4 geriledi.

Teslimatlarda beklentilerin altında kalan Tesla’nın hisseleri yüzde 12,2 düşüş yaşadı. 2022 yılı başında 3 trilyon dolar değerine ulaşabilen tek şirket olan Apple’ın piyasa değeri de 2023 başında itibarıyla 2 trilyon doların altın düştü. Vadelilerde sabah saatlerinde hafif toparlanma söz konusu.

Asya Pasifik’te Japon hisseleri olumsuz ayrışırken Hong Kong Hang Seng ralli yapıyor. Güçlü yen ve küresel resesyon endişeleriyle Japon Topix ve Nikkei 225 değer kaybetti.

Ant Group’un tüketici birimi için 1,5 milyar dolarlık sermaye artırımının onaylanmasıyla Hang Seng, Alibaba dopingiyle yüzde 2’yi aşan yükseliş kaydediyor.

Fed tutanakları yayınlanacak

Amerikan Merkez Bankası Fed, 22:00’de 50 baz puan faiz artışı yaptığı Aralık ayı toplantısının tutanaklarını yayımlayacak.

Tutanaklarda Fed üyelerinin piyasa beklentilerinden yüksek enflasyon ve nihai faiz tahminlerine dair gerekçelere ışık tutabilecek ifadelerin yer alması bekleniyor.

Fed üyeleri 2023’te faizin tepe noktasının medyan olarak yüzde 5’i aşacağını öngörmüştü. Üyeler enflasyon için eylülde yüzde 2,8 olan 2023 yıl sonu beklentisini yukarı revize etmiş, yüzde 3,1’e yükseltmişti.

Tutanaklarda, Fed Başkanı Jerome Powell’ın son dönemde vurguladığı gibi yüksek enflasyon beklentileri için güçlü işgücü piyasasına atıfta bulunulabilir. Diğer taraftan mal enflasyonu ve enerji fiyatlarındaki yumuşamaya rağmen hizmet enflasyonundaki kalıcılığa da dikkat çekilebilir.

Fed’in bu enflasyon tablosu karşısında atacağı adımlar sonucu ABD ekonomisinin resesyona girmesinin güçlü olasılık olduğunu belirten eski New York Fed Başkanı William Dudley, bu resesyonun ağır olmayacağı görüşünde. Dudley, Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada “Fed’in yapması gerekenin bir sonucu olarak resesyon yaşanması kuvvetle muhtemel. Ancak geçmişten farklı olarak bu Fed’in yaratacağı bir resesyon. Fed para politikasını gevşeterek bu resesyonu sonlandırabilir” yorumunu yaptı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version