Altın

Powell’ın konuşmasının ardından altın yükselişte

Published

on

FED Başkanı Powell’ın daha küçük faiz artışı öngörüsünün metal piyasalarında ralliyi tetiklenmesinin ardından altın fiyaları yükselişte. Altın Perşembe günü üç ayın en yüksek seviyelerine çıktı.

Fed Başkanı Washington’da yaptığı bir konuşmasında merkez bankasının, keskin faiz artışlarının ekonomi üzerindeki etkilerini gözlemlemek için geri adım atarken önümüzdeki aylarda faiz artırımı hızını muhtemelen hafifleteceğini söyledi.

Fakat Powell, büyük ölçüde enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle faiz oranlarının, daha önce beklenenden çok daha yüksek seviyelerde zirve yapacağı konusunda söyledi. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Ekim ayında Fed’in yüzde 2’lik hedefinin oldukça üzerinde, yaklaşık yüzde 5 olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte Powell’ın yorumları metal piyasalarında geniş tabanlı bir ralliye yol açtı zira daha yavaş faiz artırımı beklentisi, bu yıl artan faizler yüzünden sersemleyen piyasalara kısa vadeli bir rahatlama sağladı.

Spot altın %0,5 artışla 1.778,20 dolara yükselirken Şubat ayında vadesi dolan altın vadeli işlemleri, %1,8 artışla Ağustos ortasından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.791,25 dolara çıktı. Her iki enstrüman da Çarşamba günü %1’in üzerinde artış gösterdi.

Altın fiyatları, birçok Fed yetkilisinin önümüzdeki aylarda daha küçük faiz artışlarına işaret etmesiyle Kasım ayını da güçlü artışlarla bitirdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version