Global

Küresel piyasalarda Çin darbesi

Published

on

Çin’de yaşanan covid-19 vakalarının artışıyla birlikte birçok kısıtlama getirilmişti. Bu kısıtlamalara yapılan esneklikle beraber Çin başta olmak üzere küresel Borsalar yükselirken dolar risk iştahındaki artışla geriledi.

Ulusal Sağlık Komisyonu, 80 yaş üstü için aşılamanın hızlanacağını duyurdu. Diğer yandan St. Louis Fed Başkanı James Bullard yatırımcıların yüksek faiz ihtimalini hafife aldığı uyarısında bulundu. New York Fed Başkanı John Williams politika yapıcıların enflasyonu önlemek için daha yapacak çok işi olduğunu belirtirken Başkan Yardımcısı Lael Brainard ise arz şoklarının enflasyon riskini yükselttiğini dile getirdi.

Çin ve Hong Kong borsaları bugün yüzde 2 yükseliş yaşarken, Avrupa ve ABD vadeli endeksleri yükseldi. Japonya’da Topix endeksi düştü.

Dolar 2 günlük yaşadığı yükselişin ardından düşüşe geçti. Euro, Japon yeni, offshore yuan ve İngiliz sterlini yükseliş gösterdi.

Kripto paralar ise yüzde 1,6 artış yaşayarak 16,456 dolar, ethereum yüzde 2,8 artışla 1,204 dolara yükseldi. Ham petrolde ise OPEC ülkelerinin küresel talepteki zayıflamaya yanıt olarak arz kesintilerine devam edeceği beklentisiyle yüzde 2’nin üzerinde değer kazandı. Spot altının ons fiyatı ise yüzde 0,7 artış yaşayarak 1,754 dolara yükseldi.

Yatırımcılar yarın Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalara odaklandı. Birçok ekonomist gelecek ayki toplantıda faiz artış hızının yavaşlamasını bekliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version