Global

Dolar yükselişte

Published

on

Amerikan doları, Çin’de tırmanan COVID-19 krizinin küresel ekonomideki toparlanmayı engelleyeceği endişelerinin güvenli liman akışlarını tetiklemesiyle, haftanın ilk gününde değer kazandı.
Dolar endeksi yüzde 0,5 artışla 107,365 yükselerek 11 Kasım’dan bu yana gördüğü en yüksek seviyesine yaklaştı.

Dolar/yuan yüzde 0,6 artışla 7,1643 yükselirken yuan 10 günün en düşük seviyesine düştü.

Fakat dolardaki bu artışlara rağmen Goldman Sachs, doların Asya para birimleri karşısındaki gücünün artık kısa ömürlü olabileceğini düşünüyor.

Goldman analistleri Pazar günü yayınladığı notlarda, Doların zirve yapacağı zamanı belirlemek kolay değil ancak Fed’in nihai faiz oranları konusunda daha fazla netliğin sağlandığı yaklaşık 3 ila 6 ay sonra dolar zirve yapacak.” dedi.

Çarşamba günü Fed, Kasım ayı toplantı tutanaklarını yayımlayacak ve bu tutanaklar politika yapıcıların artık sıkılaştırma sürecini yavaşlatmayı düşünüp düşünmedikleri hakkında daha fazla ipucu sağlayabilir.

Alman üretici fiyatları Ekim ayında aylık bazda beklenmedik bir şekilde düşerek %0,9 artış beklentisine kıyasla yüzde 4,2 geriledi. Bunun üzerine euro/dolar yüzde 0,5 azalarak 1,0272 ile 14 Kasım’dan bu yana gördüğü en düşük seviyesine yaklaştı.

Yıllık bazda da fiyatlar, %41,5’lik beklentinin altında kalarak %34,5 artış gösterdi.

Bu sevindirici bir haber olmakla birlikte Euro Bölgesi’nin Eylül ayında %9,9 olan tüketici enflasyonu yıllık bazda %10’u aşarak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın, faizlerde yeni artışlara işaret etmesine yol açtı.

Sterlin/dolar yüzde 0,5 düşüşle 1,1826’ya, dolar/yen yüzde 0,3 artışla 140,80’e yükseldi. Riske hassas AUD/USD ise yüzde 0,5 kayıpla 0,6637’ye indi.

OECD Salı günü küresel ekonomiye ilişkin son tahminlerini yayımlayarak dünya ekonomisinin sağlığına ilişkin bir fikir verecek.

Grubun Eylül ayında yaptığı son tahminler, ABD ekonomisinin resesyona girmesi beklenen gelecek yıl için daha da kötüleşen bir görünüme işaret ediyordu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version