Global

İngiltere’de enflasyon zirvede

Published

on

İngiltere’de enflasyon tarihi rekor düzeyde. Aylık yüzde 2 artış gösteren enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 11,1’e yükseldi. Son ayda enflasyona en büyük katkı kira, gıda ve enerji fiyatlarında oldu. Kira enflasyonu bir yılda yüzde 9,6 oranında artış yaşadı. Enerji ise küresel maliyetlerdeki düşüşe karşın hane halkı faturaları yüksek kaldı.

İstatistik Ofisinin yaptığı açıklamada Ekim’de ulaştırman maliyetlerinin benzindeki düşüş ve ikinci el araç fiyatlarındaki gerileme ile azalma gösterdiği, fakat kira ve faturadaki artışın enflasyonun yükseltmeye devam ettiğini söyledi.

Fatura indirimlerine rağmen maliyet arttı

İngiliz hükümeti hane halkı faturalarına kış döneminde 400 sterlinlik indirim uygulayacağını söylemişti. Fakat raporda hanelerin elektrik, gaz ve diğer yakıtlar için bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 88,9 daha fazla ödeme yaptığına dikkat çekti. Yerli gaz fiyatları, Ekim’de ki fiyatların bir yıl önceki fiyatın iki katından fazla olmasıyla en büyük artışı yaşadı. Ekim 2022’ye kadar olan dönemde akaryakıt yüzde 70 ve elektrik fiyatları yüzde 65,7 oranında artış yaşadı.

Çekirdek enflasyondaki yükseliş devam etti

Gıda ve enerji hariç tutulan çekirdek enflasyon son ayda %0,7 oranında artış göstererek yıllık %6,5’e çıktı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version