Global

Piyasaların gözü ABD TÜFE verisinde

Published

on

Küresel piyasaların gözü bugün açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklandı. Bugün açıklanacak olan enflasyon oranı hem Fed’in Aralık hamlesi hem de daha önceki faiz artışlarının etkisi bakımından önemli olarak görülüyor.

2 Kasımda yapılan FOMC toplantısında 4. kez 75 baz puanlık faiz artışını yapan Fed, yapılan faiz artışlarının etkisini görmek için daha yavaş ilerleyeceklerini açıkladı. Başkan Powell, enflasyonu düşürmenin zaman alacağını bu nedenle nihai faizin tahmin üzerine çıkabileceğini söyledi.

Beklentiler nasıl?

Amerika’da TÜFE, aylık bazda Mayıs 2020’den bu yana 25 ay boyunca aralıksız yükseliş gösterdi. Temmuz ayında değişim göstermemesinin ardından Ağustos ayında yüzde 0,1, Eylül ayında ise yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. Ekim beklentisi aylık yüzde 0,6 oranında yükseliş olması yönünde.

Yaz aylarında petroldeki düşüş yurt içi benzin fiyatlarında gerilemeye yol açmıştı. Fakat Ekim ayında petrolün yükselmesi, tahıl grubunda artış olması ve kira giderlerinin devam etmesi aylık artışın da süreceğini gösteriyor.

Yıllık en yüksek seviyeyi yüzde 9,1 ile Haziran ayında gören TÜFE, sınırlı düşüşle Ekim’de %8,2 oldu. Ekim ayı beklentisi yıllık yüzde 8 olması yönünde.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version