Global

Binance’ın hamlesi kriptolarda düşüşü tetikledi

Published

on

Kripto para endüstrisi, bu hafta oldukça hareketli ve stresli günlerden geçiyor. Sektörün en büyük iki kripto para borsası FTX ile Binance arasında gerçekleşen gerginlik, dün akşam saatlerinde FTX’in likidite sıkışıklığının tavan yapmasıyla birlikte yeni boyuta taşındı. Kripto paralar, bu durumdan son derece olumsuz etkilendi.

Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde FTX CEO’su Sam Bankman-Fried ve Binance CEO’su Changpeng Zhao’dan gelen karşılıklı açıklamalar, piyasaları kısa süreliğine rahatlatsa da açıklamaların yorumlanmasının ardından kripto piyasasında toplu satışlarla yılın dip seviyelerine hareket etti.

Neler yaşandı?

Geçtiğimiz gün boyunca FTX’ten kripto para çıkışları gündeme gelmişti. FTX’in iflas edeceğine dair söylentiler artmaya başladı. Akşam saatlerinde ise FTX CEO’su Twitter üzerinden ciddi bir likidite sıkışıklığına maruz kaldıklarını söyledi. Binance’ın yardımını talep etti.

Bu açıklamanın ardından Binance CEO’su yardım talebini doğrulayarak FTX’i satın almayla ilgili mutabakata vardıklarını söyledi. Bu gelişme piyasada şok etkisi yaratırken Changpen Zhao, notunda bu sürecin nasıl işleyeceğine bağlı olarak anlaşmadan vazgeçebileceklerine dair de bir açık kapı bıraktı. Diğer yandan FTX ile Binance arasındaki gerginliğin ABD düzenleyici kurumunun radarına girdiğine dair söylentiler de piyasada gerginliği artırdı.

Kripto paralar çift haneli oranlarda kayıplar gördü

Bitcoin, geçtiğimiz gün yaşanan panik satışlarında günlük %15’in üzerinde ciddi bir kayıp görerek 17.166 dolara kadar geriledi ve bu noktada 2022’nin dip seviyesini belirledi. Dip bölgeden gelen alımlarla hızlı şekilde 18.000 dolar bandına geri dönen Bitcoin, son 12 saatlik zaman diliminde 18.150 – 18.700 dolar aralığında hareket ediyor.

Ethereum, daha sert düşüş yaşarken, son 24 saatte 1.233 dolara kadar geriledikten sonra şu an %12 değer kaybıyla 1.300 dolar sınırında bulunuyor.

En büyük 10 kripto para arasında sınırlı düşüşler gören kripto paralar ise BNB ve Cardano oldu. BNB, son 24 saatte %2’ye yakın düşerken ADA, %2,7 değer kaybına sahip.

Solana, yüksek piyasa değerine sahip kripto paralar arasında en sert düşüşü yaşarken %30’a yakın değer kaybıyla 20 dolara kadar geriledi.

Toplam piyasa değeri ise hafta başında 1 trilyon sınırında bulunurken bugün 900 milyar dolara kadar gerilemiş durumda. Toplu satışlara bağlı olarak ortalama işlem hacmi 200 milyar dolara kadar ulaştı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version