Global

Merkez Bankasından enflasyon yorumu

Published

on

Geçtiğimiz gün açıklanan yurt içi enflasyon oranı yüzde 85,5 ile 24 yılın zirvesine ulaştı. Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon değerlendirme raporunu yayınladı. Raporda son ayda enerji ve alkol-tütün-altın grubunda gerileme olduğu, ancak gıda grubunda genele yayılan bir yükseliş olduğu belirtildi.

En çok fiyat artışı sebze ve meyvede görüldü

Merkez Bankası, gıda enflasyonundaki yükselişte taze meyve sebzenin ağırlığının fazla olduğunu ancak gıda grubu genelindeki fiyat artışlarının devam ettiğinin altını çizdi.

Enerjinin yansımaları devam ediyor

Maliyet enflasyonunun büyük bir kısmını enerji grubunu oluştururken, son aylarda yıllı koranda küresel düşüşe bağlı olarak yanan gerileme, son ayda petrol fiyatlarının artmasıyla birlikte yeniden yükseldi. Bunlara ek olarak geçici düşüş döneminde fiyatlardaki yükseliş özellikle ulaştırma grubuna yansımaya devam etti.

Üretici enflasyonunda enerji en büyük maliyet

Aylık yüzde 8 artış gösteren ÜFE, yıllık bazda ise yüzde 157 oranında rekor artış gerçekleştirdi. Merkez Bankası, ÜFE’deki maliyetlerin büyük kısmının enerji kaynaklı olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Uluslararası doğal gaz fiyatlarındaki son dönem gelişmeleri, yurt içi enerji fiyatlarına yansımaya devam ederek elektrik üretimi ve gaz imalatı fiyatlarını yükseltmiş ve üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsur olmuştur.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version