Global

Piyasaların gözü fed faiz kararında

Published

on

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 1980 yılından beri uyguladığı en agresif para politikasını sürdürmesi ve politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3,75 ila 4 seviyesine getirerek 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkartması bekleniyor. Fed kararı sonrası FED Başkanı Powell’ın basın toplantısında sonraki toplantılara dair işaretler aranacak.

Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu dizginlemek konusunda kararlı duruşunu yinelemesi ve Aralık toplantısı için bazı seçenekleri masada tutması bekleniyor. Piyasalar Aralık ayında 50 baz puan veya daha büyük montanlı artış konusunda bölünmüş durumda.

MacroPolicy Perspectives Kurucusu Julia Coronado “Finansal istikrar için daha yavaş gitmek isteyebilirler. Powell güvercin tonda görünmek istemez ancak daha yavaş hareket etmeyi isteyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Powell 40 yılın zirvesine yükselen enflasyonu dizginlemek adına mücadelede geç kalındığına dair eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Faiz artırımları piyasalarda çalkantıya neden olmuş, yatırımcılar Fed’in resesyonu tetikleyeceği endişeleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Birçok finans kurumu Aralık ayında faiz artış hızının yavaşlatıcağını bekliyor. Barclays ve Deutsche Bank Kasım ayında 75 baz puan, Aralık ayında da 75 baz puan artış yapılmasını beklerken, Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Wells Fargo Kasım’da 75, Aralık toplantısında ise 50 baz puan artış yapılacağını öngörüyor.

Basın toplantısı

Powell Temmuz ayından bu yana faiz artış hızının bir noktada yavaşlatılması gerekebileceğinin altını çizerken, gelen verilere bağlı olarak Aralık ayı için opsiyonları açık bıraktı. 13 Aralık’ta yapılacak olan toplantıya kadar 2 istihdam ve 2 enflasyon verisi gelecek.

Metlife Investment Management Stratejisti Drew Matus piyasaların Fed’in yavaşlayacağına dair işaret görmek istediğini belirtti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version