Kripto Para

Bitcoin 14’üncü yaşına girdi

Published

on

Bitcoin’i ortaya çıkaran kişi olarak bilinen Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in teknik dokümanını, 21 Ekim 2008 tarihinde yayımladı. Bununla birlikte dünya, ilk kez ölçeklenebilir kişiler arası elektronik nakit sistemiyle tanıştı.

Satoshi Nakamoto takma adını kullanan ve şu an hâlâ gerçek kimliği ortaya çıkarılamayan kişi, 2008’de dünyanın dört bir yanında kriptografi uzmanlarına gönderdiği e-postada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bitcoin adında yeni bir açık kaynaklı P2P e-nakit sistemi geliştirdim. Sistem, merkezi bir sunucu veya güvenilir taraflar olmadan tamamen merkezsizdir, çünkü her şey güven yerine kripto kanıtına dayanır. deneyin veya ekran görüntülerine ve tasarım dokümanına bir göz atın”

Teknik dokümanın yayınlanmasıyla birlikte Bitcoin Blockchain ağının yayına girmesi ve ilk blogun çıkarılmasıyla birlikte birkaç ay sonra gerçekleşecekti. Fakat 31 Ekim 2008 tarihi, Bitcoin fikrinin tüm dünyaya ilan edildiği önemli bir olarak tarihe geçti.

Whitepaper, yatırımcıların ilgili kripto para birimi hakkında detaylı bilgi edinmesini sağlayan dökümandır. Satoshi’nin, Bitcoin teknik dokümanını yayımlamasından bu yana binlerce farklı kripto para birimi için bu tarz dokümanlardan yayımlandı.

Bitcoin Whitepaper, 12 bölümden oluşan ve bir dijital para birimi ve online ödeme sistemini ayrıntılı şekilde anlatan 9 sayfalık bir teknik dokumandır. Teknik dokumanın yayımlanmasından sonra birkaç ay sonra piyasaya sürülen Bitcoin’in fiyatı, yaklaşık 2,5 sene sonra 1 dolar fiyatına ulaşmıştı. 2021 yılına gelindiğinde ise Bitcoin fiyatı, 69.000 dolara kadar ulaşarak zirve fiyatını gördü. Bugün ise zirve fiyatından %70 gerileyen Bitcoin, 20.500 dolar seviyesinde bulunuyor.

Satoshi’nin teknik dokumanı, yeni bir teknolojinin arkasındaki ilk düşünceyi temsil ettiğinden son derece önemliydi. Bu dokuman, mevcut elektronik ödeme sistemlerinin eksiklikleri gidermeye ve Bitcoin’in nasıl çalıştığına dair önemli bilgiler içeriyor.

Bitcoin, aynı zamanda Blockchain teknolojisinin de tüm dünyada duyulmasını sağlamasıyla da önemli bir devrim niteliği taşıyor. Bugün gelinen noktada geçen sene 3 trilyon dolara kadar çıkan bir piyasa değerine ulaşan kripto para ekosistemi, henüz 14 yıllık kısa geçmişine rağmen dünya çapında kendini kanıtlamış alternatif bir finans piyasası olarak gelişimine devam ediyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version