Global

Hizmet sektörü enflasyonu rekor kırıyor

Published

on

Hizmet sektörü enflasyonu rekor kırmaya devam ediyor. Hizmet sektöründe üretim maliyetlerini gösteren hizmet-ÜFE, Eylül ayında yüzde 2,55 oranında yükseliş yaşadı. Son bir yılda ise sektör enflasyonu yüzde 107 oranında artış gösterdi.
Hizmet sektörü enflasyonu rekor kırdı.

En büyük maliyet ulaştırma ve depolamada

2021’in Eylül ayında ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 140,57 oranında artış gösterirken, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 95,83 bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 64,65 gayrimenkul hizmetlerinde yüzde 88,65 mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde yüzde 79,98 idari ve destek hizmetlerinde yüzde 95,28 oranında artış gerçekleşti.

Alt sektörlerde zirve kurye hizmetlerinin

Son bir yıllık süreçte posta ve kurye hizmetleri yüzde 177,31 hava yolu taşımacılığı hizmetleri yüzde 163,88 su yolu yolu taşımacılığı hizmetleri yüzde 141,01 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu. Bu rekor maliyet artışında artan enerji ve petrol fiyatları etkili oldu.

Pandemiyle başlayan arz ve tedarik sorunları enerji ve petrol fiyatlarına yükselmesindeki en büyük sebep oldu. Bu yılda ise Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş fiyat artışlarının emtia ve gıdada yükselmesine neden oldu.

Hizmet sektöründe enflasyon Kasım 2021’de faiz indirimleri ve döviz kurundaki yükselişle bozulmaya başladı. 2022’nin ikinci çeyreğinden itibaren ise küresel gelişmelerin etkisi daha baskın oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version