Global

İsrail Merkez Bankası faizleri artırdı

Published

on

İsrail Merkez Bankası politika faizini son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Merkez Bankası bugün yaptığı toplantıda faizi 0,75 puan artırarak yüzde 2,75 seviyesine yükseltti. İlk faiz artışını Nisan ayında yapan banka, 5 toplantıda faizi yüzde 0,10 seviyesinden yüzde 2,75 seviyesine çıkardı.

İsrail Merkez Bankası, diğer ülkelere göre düşük faize sahip olan ülkelerden bir tanesi bunun sebebi ise enflasyonun artış hızının diğer ülkelere göre düşük olması. İsrail’de enflasyon Temmuz ayında yüzde 5,2 ile son 15 yılın zirve seviyesine çıkmasının ardından Ağustos ayında yüzde 4,6 seviyesine indi.

İsrail Merkez Bankası, bugünkü toplantıda tahminlerde güncelleme yaptı

Enflasyonun 2022’de %4,6, 2023’te ise %2,5’e gerilemesi bekleniyor.

Büyümede 2022 yıl sonu için tahmin %6, 2023 için ise %3 olarak belirlendi.

Yayınlanan toplantı notlarında ülkedeki kira fiyatlarında artışın hızlandığına ve para birimi şeklinde son ayda görülen düşüşe vurgu yapıldı.
İsrail’de konut fiyatları yüzde 17,9 artarak son yıllardaki hızın önemli ölçüde üzerinde arttı. Ağustos ayında kira fiyatlarının yüzde 0,8 oranında artmasıyla kira fiyatlarındaki aylık artış hızlandı.

Bir önceki toplantının yapıldığı 22 Ağustos’tan bu yana, şekel, ABD doları karşısında %8, euro karşısında %6,2 ve nominal efektif döviz kuru açısından %5,9 düştü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version