Emtia

AB Enerji firmalarından 140 milyar euro alacak

Published

on

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen üye ülkelerin enerji krizi ile başa çıkabilmesi için düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerden 140 milyar euro toplayacaklarını açıkladı. Avrupa birliği on yılların en büyük enerji krizi ile başa çıkmak için radikal planlar duyurdu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bugün Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı açıklamada tüketicilerin artan yaşam maliyetleriyle mücadelesini desteklemek için enerji şirketlerinden 140 milyar euro toplayacaklarını söyledi. Leyen “Sosyal piyasa ekonomimizde kârlılıklar iyi ancak bu gibi dönemlerde savaştan faydalanarak tüketicinin sırtından rekor gelirler elde etmek yanlış. Bu dönemde kârlar paylaşılmalı ve en çok ihtiyacı olan kesimlere yönlendirilmeli” dedi.

Birliğin aynı zamanda enerjide tavan fiyat uygulamasını da tartıştıklarını vurgulayan Von der Leyen, AB Komisyonu olarak gaz fiyatı için Hollanda TTF’den “daha temsil edici bir gösterge” fiyat oluşumu sağlamak için çalıştığını da ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali etmesinden sonra Avrupa Birliği yaptırımlarıyla Rusya’nın bölgeye gaz sevkiyatını sınırlaması, enerji krizine neden olmuş, bu gelişme AB ekonomisini vurmuş ve enflasyonu tetiklemişti.

Enerji kriziyle mücadele için atılan radikal adımların farklı öncelikleri ve kırılganlıkları olan üye ülkeler arasında sert tartışmalara neden olabileceği belirtiliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version