Global

Euro, Dolar paritesi düşüşte

Published

on

Euro, dün dolar karşısında 1,1065’e kadar gerileyerek 12 Aralık 2002 sonrası en düşük seviyesini gördü. Parite bugün 1,0220’ye doğru ilerlemesinin ardından yeniden düşüşe geçti ve son saat diliminde 1,0184’ten işlem görüyor.

EUR/USD paritesinde son 20 yılın en düşük seviyelerinin görülmesinde merkez bankalarındaki ayrışma ve küresel risk iştahındaki düşüşün doları çekmesi etkili oluyor.

Euro Bölgesi’nde enflasyon tarihin yüksek seviyelere tırmanırken, ABD’de de 41 yılın zirvesinde. Buna karşın Mart’ta faiz artışına başlayan Fed, son toplantıda dozu artırıp gelecek 2 toplantı için de 75 baz puan sinyali vererek sıkılaşmayı güçlendirdi. AMB ise yüksek enflasyona karşın tahvil piyasasındaki dengeyi korumaya da dikkat ediyor. Varlık alımlarını tamamlayan banka, bu ayki toplantıda 25 baz puan artışı planlıyor. Fakat son verilerdeki yavaşlama ve enflasyonda düşüş emaresinin görülmemesi nedeniyle piyasalar ECB’nin daha hızlı bir başlangıç yapmasını bekliyor.

Bu hafta ayrışmanın derinleşmesi ve resesyon endişelerinin dolardaki yükselişi güçlendirmesiyle ABD Dolar Endeksi 107,0 seviyesini aştı. Güçlü dolar, zayıf euro etkisiyle bu yıl parite %10’dan fazla geriledi.

2002’de görülen 1,0 eşitliği en yakın destek noktası olarak izleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version