Global

Katar’dan Mısıra 5 Milyar Dolarlık Yatırım!

Published

on

Toplamda 5 milyar dolar değerinde bir dizi yaptırım anlaşması yapmak üzere Katar’a giden Mısır Hükümeti, anlaşmanın sağlandığını açıkladı. Yapılan açıklamada, anlaşmaya Katar dışişleri ve maliye bakanlarının Mısır’ı ziyareti sırasında varıldığı söylendi. Ancak yatırım yapılacak projelerin takvimi veya içerikleri konusunda bilgi verilmedi. Mısır, ilerleyen dönemde Katar’ın ülkeye 5 milyar dolarlık yatırım yapma planı olduğunu açıkladı.
İki ülke yetkilileri arasında yapılan görüşmenin ardından Mısır hükümetinin yaptığı açıklamada yatırımları koordine etmek için ortak bir komite kurulması kararlaştırıldığını söyledi.

Başlıca gıda ithalatçısı ülkelerden bir tanesi olan Mısır ekonomisinin Ukrayna savaşı kaynaklı rekor seviyelere ulaşan tahıl fiyatları yüzünden ağır bir darbe aldığını belirtirken söz konusu yatırımlar için herhangi bir zaman verilmedi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TCMB’DEN FAİZ AÇIKLAMASI

Orta Doğu’nun en borçlu ülkelerinden bir tanesi olan Mısır tahıl ithalatının büyük kısmını Rusya ve Ukrayna’dan yapıyordu. Ayrıca ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri ağırlıklı olarak Rus turistlerden beslenen turizm gelirleriydi.

Katar anlaşması Abu Dabi Varlık Fonu’nun aybaşında yaklaşık 2 milyar dolar değerinde Borsaya açık kamu sahipli Mısır şirketlerinden hisse alması sonrası geldi. Bu hamle körfez ülkelerinin Mısır’a krizden çıkması için verdiği desteğin en somut örneklerden biri olarak kabul ediliyor.

Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan Mısır’ın bu desteğin yanında Uluslararası Para Fonu’ndan kredi alınmasını da içere bir finansman arayışı içinde olduğu biliniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version