Global

ECB’nin Açıklamaları Avrupa Piyasasına Güven Verdi

Published

on

Geçtiğimiz günlerde Avrupa borsaları yükselirken, Avrupa Merkez Bankasından (ECB) üst düzey bir yetkilinin açıklamaları borsayı destekledi. Yatırımcılar ABD para politikasındaki gelişmelerle birlikte Ukrayna’daki savaşı izlemeye devam ediyor.

DAX %1 artarken CAC 40 %0,8 ve FTSE 100 %0,6 artış yaşadı.

Ukrayna’daki savaş ve savaştan dolayı enerji fiyatlarındaki artışın, bölge büyümesini yavaşlatacağına dair beklentiler, geçen ay boyunca Avrupa piyasalarını baskı altına aldı.

Bununla birlikte Salı günü ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un yaptığı açıklamalara göre savaş, Euro Bölgesinin büyümesine engel olacak olsa da savaş yoğunlaşarak devam etse bile blok büyümeye devam edecek.

Konferansta yüksek enflasyon ve durgunluğun bir arada görüldüğü olayı gösterek “Şimdiye kadar stagflasyon olasılığını göz ardı edebiliyoruz çünkü en zayıf senaryoda bile 2022’de yaklaşık %2’lik bir büyümeye bekliyoruz.” diye belirtti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
EUR/USD Paritesi 1,10’un Altına Düşüş Gösterdi! – (bugunfinans.com)

Bu arada Rus birlikleri Ukrayna’daki şehirleri bombalamaya devam ediyor. Harkov’daki saldırıların da yoğunlaştığı bildirilirken Mariupol kenti odak noktası.

Yatırımcılar, Fed’in 25 puanlık faiz artırımının ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin açıklamalarını sindirmeye çalışıyor.

Powell, enflasyondaki artışı önlemek için merkez bankasının faizleri “süratle” artırması ve olabildiğince “agresif” hareket etmesi gerektiğini açıkladı. Goldman Sachs (GS), artık Mayıs ve Haziran toplantılarında Fed’in 50 puanlık faiz artıracağını düşünüyor.

Kurumsal gelişmelerde; Avrupa’nın en büyük online gıda teslimat hizmeti Just Eat Takeaway (TKWY), McDonald’s (MCD) ile “uzun vadeli küresel bir stratejik ortaklık” konusunda anlaşma yaptıktan sonra %2 değer kazandı.

Fortum (FORTUM) 10 milyar kron (1,14 milyar dolar) karşılığında Fortum Oslo Varme’deki %50’lik hissesini satmaya karar verdi ve hisseleri %0,4 yükseldi. Nokian Renkaat (TYRES), yerel fabrikasındaki kontrolünü kaybetmemek adına Rusya’daki üretimine devam etme kararı alınca hisseleri %2,5 artış yaşadı.

Salı günü petrol fiyatları düşüş yaşadı. AB hükümetleri, Moskova’ya petrol ambargosu koyma konusunu tartışmaya devam ediyor.

İran’la bağlantılı Husilerin Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine yaptıkları saldırı da piyasadaki gerginliği artırdı.

WTI %1,3 düşüşle 108,53 dolar olurken Brent %1,2 azalarak 114,20 dolardan işlem gördü. Her ikisi de Pazartesi günü %7 üzerinde artış yaşadı.

Öte yandan altın vadeli işlemleri %0,3 düşüşle 1,923,85 dolar olurken EUR/USD %0,1 düşerek 1,1010’dan alıcı buldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version