Global

Euro Dolar Karşısında Düşmeye Devam Ediyor

Published

on

Haftanın henüz başında barış umutları ile yükselen piyasalar bugün yerini tekrar satışa bıraktı. Rusya’nın hem anlaşma yolunda önemli bir gelişme olmadığı hem de ağır yaptırımlara dikkat çekmesi ile piyasalar bugün satıl yönlü işlem görüyor.

Piyasa beklentilerini karşılayan Fed toplantısının hemen ardından gerileyen dolar, bugün küresel piyasalarda yükseliş yaşıyor. Bununla birlikte EUR/USD bugün tekrar 1,10 tabanına geriledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın geçen ay şahin bir ifade kullanması ile 1,14 üzerine çıkan euro/dolar paritesi, savaşın risk iştahını düşürmesi ve dolara talep olması ile geçen hafta 1,0810’a geriledi. Bu seviye Mayıs 2020 sonrası görülen en düşük seviye oldu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı! – (bugunfinans.com)

Bu hafta Ukrayna ve Rusya heyetinden olumlu sonuç beklenmesi ve Fed sonrası dolardaki gerileme pariteyi yeniden 1,11 üzerine taşıdı. Fakat düşüş kısa süreli kaldı, çünkü jeopolitik risk algısı yeniden akıllara geldi. Parite bugün en yüksek 1,1120’yi görmesinin hemen ardından %0,75 düşüşle 1,10’a indi. Haftalık kapanış bazında 1,0985 seviyesi önemli görülürken bu destek altı fiyatlamada yine savaş faktörünün belirleyici olması bekleniyor.

Fed, yıl içi toplam 7 faiz artışı ile en iyi ihtimalle bu yılı %2 faizle kapatmayı ön görüyor. Ancak ECB tarafındaki belirsizlik devam ediyor. Bir tarafta yüksek enflasyon diğer tarafta maliyetleri daha da artıran savaş. Bölgenin dış ticareti Ocak ayında 27,2 milyar euro ile rekor açık verdi. Ekonomide büyük paya sahip olan ticaretteki bu rekor açık ve enflasyondaki yükseliş göz önüne alındığında sıkılaşmaya gidilmesi bekleniyor. ECB yetkililerinden de bu yönde mesajlar gelmeye başladı.

Piyasalar ECB’nin bu yıl parasal sıkılaşmaya başlamasını halen olası görüyor. Mart enflasyonu beklentiler için son derece kritik bir gösterge olacak.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version