Altın

Brent Rusya’nın Açıklamaları Ardından Yükselişte

Published

on

Petrol fiyatları hafta boyunca düşüş gösterirken haftanın son gününde yükselişe geçti. Brent petrol bugün 110 dolar, ham petrol de 106 dolar üzerine çıktı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte yükselişe geçen petrol fiyatları, geçen hafta anlaşma umutlarıyla hızlı bir düşüş gösterdi. Brent petrol geçen hafta 140 dolara yaklaşmasının ardından bu hafta 98 dolara kadar geriledi. Fakat geçtiğimiz günlerde Rusya’nın anlaşma haberlerini yalanlaması ve müzakerelerde yol alınmadığını belirtmesiyle beraber fiyatlar yeniden brent fiyatları 100 doları aştı. Dün 10 dolarlık hareketle 108 dolara çıkan Brent, bugün 110,70 doları gördü. Haftalık bazdaki kaybını %11’den %4’e düşüren petrolde jeopolitik risklerin yüksek olması nedeniyle oynaklık da fazla.

Müzakereler sürerken Ukrayna, Rusya’nın taleplerinin ağır olduğunu belirtirken Rusya ise tam bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi ve hafta başı azalan risk fiyatlaması yeniden arttı. Petrol ihracatında büyük güce sahip Rusya’nın ABD ve İngiltere başta olmak üzere Batı ülkeleriyle de gerginliğin sürmesiyle birlikte petroldeki alımların da devam etmesine neden oluyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Altın Haftayı Düşüşle Kapatmaya Hazırlanıyor – (bugunfinans.com)

98 dolar ile bu hafta 25 Şubat sonrası en düşük seviyeyi gören Brent petrolde 115 – 120 dolar aralığı yeni bir atağın hızlanacak gibi görünüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi küresel enflasyonun da canlı kalması anlamına geliyor. Taşımacılıktaki aksaklıkların ve arzın yetersiz olduğu bu döneme savaşın eklenmesiyle küresel ekonomide maliyetler de artıyor. Ülkelerin üretim ve bağımlılığına göre enflasyon etkisi değişiklik gösterse de genel olarak yüksek enflasyon kaçınılmaz bir nokta.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version