Global

Taper Tantrum Endişeleri

Published

on

Taper Tantrum endişeleri yatırımcıyı daha az riskli gelişen ülkelere yöneltiyor. Fed’in varlık alımlarını ne zaman düşüşe geçeceğine yönelik tartışmalar, bazı yatırımcıları ABD tahvil getirilerinde yükselme potansiyelinden daha az etkilenen gelişen ülke varlıklarına yöneltiyor.

William Blair Investment Management ve Fidelity International ABD faizlerinden daha az etkilenen çok getirili tahviller alırken Bank of America, Euro’nun Fed’in muhtemelen Eylül ayındaki tahvil alımlarını düşürme programına rağmen stabil kalacağı tahmini ile yatırımcılarına Euro cinsinden tahvil teklifinde bulunuyor.

2013 yılında Fed’in tahvil alımlarının düşüreceği yönündeki açıklaması yaşanan ‘taper tantrum’da dolar ve ABD faizleri yükselmeye giderken gelişen ülke para birimleri ve tahvilleri altı hafta boyunca düşüş yaşamadı. Fakat gelişen piyasaların o döneme kıyas ile cari denge, pozitif reel getiri gibi alanlarda daha güçlü olması nedeni ile o dönemki gibi sert satışlar yaşanması hedeflenmiyor.

ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi kuvvetli gelerek ekonomide işlerin yolunda olduğunu göstermişti. Fakat bu güçlenmenin Fed’in varlık alımını azaltmaya başlaması için yetip yetmeyeceği bilinmiyor.

Chicago Üniversitesi’nde Profesör olan Fed eski Yönetim Kurulu Üyesi Randy Kroszner ABD faizlerinde yükselme ile tetikleyecek ‘taper tantrum’un yatırımcıların gelişen ülkeler dahil çoğu varlık sınıfını yok edip ABD’ye kaçmasına sebep olacağını ifade ederek “görece riskli varlıklardan çıkıp, görece güvenli gelişen piyasa varlıklarına yönelecekler” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version