Ekonomi

Rusya Ayçiçeği Yağı Dış Satımda Yeni Vergi

Published

on

Rusya 1 Temmuz’dan sonra uygulanacak olan ayçiçeği tohumundaki ihracat vergisine artı olarak ayçiçeği yağı dış satımını da yeni bir vergi hazırlığında olduğunu ifade etti.

Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanı Maxim Reshetnikov, 1 Temmuz’dan sonra tekrardan düzenlemeye alınacak olan ayçiçeği tohumuna ihracat vergisi hazırlığının sonrasında, 1 Eylül 2021’den tarihinden itibaren ay çiçek yağı ihracatı için de “ayar mekanizması” yürütüm kapsamında yeni bir vergi getirileceğini ifade etti.

Yağlı tohum talebi yeteri kadar olmadığı için ayçiçeği tohumuna yönelik verginin ihracatı engelleyici olacağını dile getiren Reshetnikov, “Rusya‘daki ayçiçeği işleme kapasiteleri, ayçiçeği tohumu hazırlığından çok daha yüksek. Bu sebeple, mevcut tüm ayçiçeği tohum hacminin yurt içinde işlenmesi ile ilgiliyiz. Hacmin büyüklüğü bulunan duruma göre ayarlanacaktır” açıklamalarında bulundu.

Ayçiçek yağı ihracatına vergi uygulamasının 1 Eylül’den tarihinden sonra yürürlüğe gireceği bilgisinin yanı sıra Bakan Resetnikov, “Ayar uygulamasından önce mahsul miktarını dikkatimizde” olduğunu belirtti.

Söz konusu olan uygulama ile elde edilecek vergi gelir düzeyinin çiftçilere yansıtılacağı ve üreticilerin yeterli kârlılığı sağlamasının amaçlandığı kaydedildi.

Reshetnikov, 1 Eylül’den önce ay çiçek yağına ihracat vergisi uygulamayacaklarını da konuşmasına eklerken, “Ayçiçek yağı vergisi ile ilgili olarak 1 Eylül’ü, başka bir deyiş ile, olacak olan hasadı bekliyoruz” dedi.

Hatırlanacağı üzere, ayçiçeği ve kolza için ihracat vergisi 9 Ocak’tan 30 Haziran 2021’e kadar %6,5’ten %30’a, ton başına en az 165 euro yükseltilmişti.

Rusya’nın 2019-2020 sezonunda ay çiçek yağı ihracatını geçtiğimiz yıla göre %40 artış ile beraber 3.7 milyon tonluk rekor düzeyde kapaması bekleniyor. Eylül-Temmuz 2019/20 döneminde Rusya, bir önceki senenin aynı dönemine göre, %46 yükseliş ile 3,5 milyon ton ay çiçek yağı ihracatı gerçekleştirmişti.

Uzmanlar, Karadeniz bölgesinde yükselen ay çiçek yağı arzının ve rekor miktarda ürün talebinin rekor yüksek ihracatı teşvik ettiği değerlendirmesinde bulunuyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version