Ekonomi

Avrupa Hisse Senedi Piyasalarında Cuma Günü Düşüş Yaşandı

Published

on

Avrupa hisse senedi piyasalarında Cuma günü düşüş yaşandı. ABD’nin yükselen tahvil getirileri ve koronavirüs salgınına yönelik yeni kaygılar, yatırımcıları korkuttu.

DAX %0,9 düşüş yaşarken CAC 40 %0,7 ve FTSE %1,1 geriye gitti.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının, ultra genişlemeci para politikasına yaklaşan dönemde değişiklik yapmayacağını açıkça dile getirdi.

Bu açıklama, Hazine getirilerini geçtiğimiz haftada yükseklere çıkardı, bu da hanehalkı ve iş dünyasına dair borçlanma maliyetlerini yüksek yaparak toparlanmayı geciktirebilir.

Şubat ayı iş raporu ileri saatlerde açıklanacak ve Ocak ayında yalnızca 49.000 yükselme yaşanmasının sonrasında 182.000 yükseliş yaşanmış olması bekleniyor.

Cuma günkü endişelere ilave olarak; Avustralya için amaçlanan 250.000 doz AstraZeneca aşısının bir gönderimi, yeni AB kuralları gereğince İtalya tarafından engellendi. İtalya, son iki hafta içerisinde vaka durumlarında yükseliş yaşayan AB ülkelerinden biri.

Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta dünya genelindeki virüs vakalarının yedi hafta içerisinde ilk kez yükseliş gösterdiğini söylemişti.

OPEC+’nın Nisan ayı içinde üretimi yükseltmeme kararını takiben ham petrol fiyatları yükseldikçe petrol ve gaz hisseleri üstün başarım sergiledi. Equinor %1,8 yükseliş ile bir yılın en yüksek düzeyine çıkış yaparken Royal Dutch Shell (AS:RDSa) ve Total (PA:TOTF) hisseleri yüzde yarımdan az kayıp yaşadı.

Grup, Perşembe günkü oturumda mevcut kesintileri devam ettirmeyi onayladı.

Son birkaç aylık süreçte yükselen petrol fiyatları yanında Rusya ve Kazakistan için ufak muafiyetler yapıldı.

ABD Ham Petrol Vadeli İşlemleri

ABD ham petrol vadeli işlemleri %1,4 yükseliş ile 64,75 dolar’a çıkarken, Brent %1,6 artış ile 67,80 dolar işlem hacmine çıktı. Her ikisi de Perşembe günü %4 üstünde yükseliş kaydetti.

Kurumsal evolüsyonda; Stellantis (PA:STLA) Perşembe günü otomobil parça üretimi yapan Faurecia’da bulunan hissesini hissedarlara pay edeceğini ifade ettikten sonra %0,6 yükselme yaşandı.

İsviçreli bankacılık devi UBS’nin (SIX:UBSG) net kazancı, kontrol edilmemiş sonuçlara göre geçen yıl aykırı bir düşüş yaşanırken yöneticilerinin ücretleri yükseldi ve hisseleri %1,6 değer kaybetti.

Aggreko (LON:AGGK) %1,2 yükseliş yaşadı. Geçici enerji sağlayan, özel sermaye şirketlerinin 2,3 milyon sterlin değerindeki (3,2 milyar dolar) devralım önerisini desteklerken Londra Borsası (LON:LSEG), 2020 kazancında sağlıklı bir yükseliş raporlayıp kâr artış ilan etmesine karşın %4,5 kayıp yaşadı.

Diğer bir yandan altın vadeli işlemleri %0,6 düşüş yaşayarak 1.690,70 dolar olurken EUR/USD %0,3 kayıp yaşayarak 1,1926’dan alıcı buldu.

Daha fazla piyasa haberi için; https://bugunfinans.com/category/piyasalar/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version