Global

Patates ve Soğanda Düşüş Yaşanmaya Devam Ediyor

Published

on

Patates ve Soğanda düşüş yaşanmaya devam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Patates ve Soğanda Düşüş yaşandı. Önümüzdeki günlerde artacak hava sıcaklıklarıyla birlikte soğan ve patateste yeni mahsul ürünün hasat tarihlerinin öne gelebileceği de dikkate alındığında, eldeki patates ve soğanın acilen pazarlanması gerekmektedir.” ifadesini dile getirdi.
Şemsi Bayraktar, kuru soğan ve patateste geçtiğimiz haftalarda etkili hava sıcaklıkları mahsullerin depo ömrünü kısalttığını belirterek ve fire oranlarını da yükseldiğine dikkat çekerek, “Üreticilerimizin bekleyecek gücü de zamanı da kalmamıştır. Artan fireler de üreticinin cebinden çıkmaktadır” dedi.

Bayraktar yapmış olduğu açıklamada, ilerideki zamanlarda yükselecek olan hava sıcaklıkları ile beraber soğan ve patateste yeni ürünlerin hasat zamanlarının öne gelebileceğini de dikkat çekerek, eldeki patates ve soğanın hızlı bir şekilde pazarlanmasının gerektiğini dile getirdi. Üreticilerimizin karşı karşıya kaldığı pazarlama sorununun ortadan kalkması için Belediyelerin alıma başlamasının sevindirici olduğunu belirtti.

“Pandemi Süreci En Çok Patates ve Soğan İkilisini Etkiledi”

Pandemi sebebi ile, karantina önemleri kapsamında otel ve lokantaların tüm kapasite işleyememesi, okulların uzaktan eğitime geçmesi, esnek çalışma saatleri ve hafta sonu yasakları sebebi ile patates ve kuru soğanda istek daralma oluşmasını vurgulayan Bayraktar sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu duruma rekoltenin geçen yıla göre patateste yüzde 4,4, kuru soğanda yüzde 3,6 artması da eklenince üreticilerimiz ciddi pazarlama sorunları ile karşı karşıya kaldı. Nitekim bugün yaklaşık 1 milyon 700 bin ton patates, 220 bin ton kuru soğan depoda beklemektedir. Üreticimiz oluşan fire nedeniyle kilogramı 1 liranın üzerine çıkan ürününü maliyetin altında bir fiyatla kilogramı 60 kuruşa satmaktadır. Üretimde meydana gelen dalgalanmalar fiyat istikrarsızlığını da beraberinde getirmektedir. Patates ve soğan fiyatlarının arttığı dönemde tüketiciler, fiyatların düştüğü dönemde de üreticilerimiz mağdur olmaktadır.

Daha fazla tarım haberi için; https://bugunfinans.com/category/tarim/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version