Global

FED faiz kararını açıkladı

Published

on

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED, faiz kararını açıkladı. FED, politika faizini 25 baz artırarak %5,25 seviyesine çıkardı.

Federal Rezerv, kararın oy birliğiyle alındığı açıklarken geçtiğimiz sene Mart ayında enflasyonla mücadeleye başlamasından bu yana onuncu faiz artışı yapılmış oldu.

ABD’de faaliyet gösteren üç bankanın iflas etmesinin ardından bankacılık sektöründeki kırılganlık ise sürüyor.

“Bilanço azalmaya devam edecek, enflasyon hâlâ yüksek”
Fed tarafından yapılan açıklamada dikkat çeken noktalar şöyle:

“Kurul, ek politika sıkılaştırmasının zaman içinde enflasyonu %2’ye döndürmek için ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken, para politikasındaki kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmeleri ve ekonomik durumu dikkate alacak.

İstihdam kazanımları güçlü, enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor.

Bilançoyu planlandığı gibi azaltmaya devam edeceğiz.

Ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken, bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız.

ABD bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklıdır.

Hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemeldir. Bu etkilerin boyutu belirsizliğini koruyor.”

Fed faiz artırmaya devam edecek mi?

Merkez bankası, “1980’lerden bu yana ABD’deki en agresif sıkılaştırma kampanyası” olarak nitelendirilen faiz artırım döngüsünün sona gelmiş olabileceğini ima etti.

Bankadan yapılan açıklamada; son banka iflaslarının sonuçlarının değerlendirilmesi, ABD borç tavanına ilişkin siyasi açmazın çözülmesi ve enflasyonun gidişatının izlenmesi adına zaman tanınarak faiz artırımlarının durabileceği sinyali verildi.

Karardan sonra ilk veriler

10 yıllık Hazine tahvili getirileri 2 baz puan düşerek yüzde 3,379’a gerilerken, 2 yıllık tahviller de 2 baz puan düşerek yüzde 3,914’e geldi.

Dolar endeksi ise %0,74 düşüşle 101,21 oldu.

Gözler ABD tarım dışı istihdam verisine çevrildi

Tarım endüstrisi haricinde çalışanların sayısındaki aylık değişimi gösteren tarım dışı istihdam verisi Cuma günü açıklanacak.

Geçen ay 236 bin olarak açıklanan verinin 180 bine gerilemesi bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version