Global

ABD’de konut piyasası canlanma gösteriyor

Published

on

Amerika Şubat ayı konut verileri açıklandı. Askıdaki konut satışları aylık yüzde 0,8 oranında yükseliş gösterdi. Böylelikle bekleyen konutlardaki artış üçüncü ayda da devam etti.

Askıdaki konut satışları, sözleşmesi imzalanan ancak satışı henüz yapılmayan konutları göstermektedir, buradaki ileriki aylarda artış mevcut konut satışlarına yansıdığı için öncü gösterge özelliği taşır.

Amerika’da askıdaki konut satışları son bir yılda daralma gösterdi. Bu daralma artan enflasyon ve faiz oranları etkili oldu. Amerika’da enflasyon 2022’de 41 yılın zirvesini görürken konut fiyatlarında da rekor seviyede artış görüldü. Amerika Merkez Bankası, Mart 2022’de enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası çerçevesinde faiz artırımlarına başladı. Bu süreçte konut piyasasında daralma görüldü.

2023’ün ilk üç ayında bekleyen konut satışlarında artış olmasında bahar döneminde talebin artması, bankaların bireysel kişilere konut kredisinde ticarilere göre daha ılımlı yaklaşması, fiyatlardaki artış hızının yavaşlaması etkili oluyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version