Global

BoE politika faizini 15 yılın zirvesine çıkardı

Published

on

Bank of England, 2023 yılının ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. Politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4 seviyesine çıkardı. Böylelikle uygulanan faiz oranı son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Karar oy çokluğuyla alındı

Kurul üyelerinden 7’si faizin yüzde 4’e yükseltilmesi yönünde oy kullanırken üyelerden 2’si ise faizin yüzde 3,5’te sabit bırakılması yönünde oy kullandı.

Risklere dikkat çekildi

Banka karar metninde küresel enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyonun gerilemesi bakımından olumlu olduğunun altını çizdi. fakat birçok ülke için enflasyonda zirve görülse de mevcut seviyelerin hala çok yüksek olduğu ifade edildi.
İngiltere işgücü piyasasının sıkılığını koruduğunu fakat yurt için fiyat ve ücret baskılarının ise beklenenden çok daha güçlü olduğunu açıklayan Merkez Bankası, bu nedenle enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğine vurgu yapıldı.

Enflasyondaki yükseliş nedeniyle ilk faiz artışını Aralık 2021’de yapan Merkez Bankası 10 toplantıda faizi %0,10’dan %4’e yükseltti. İngiltere’de enflasyon Ekim ayında %11,1 ile rekor seviyeye çıkmasının ardından Aralık’ta %10,5’e geriledi. Ocak rakamları 15 Şubat’ta açıklanacak.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version