Global

Fed öncesinde dolarda rekor zirve

Published

on

Dolar, bugün yapılacak merkez bankalarının toplantıları öncesinde dünya genelinde piyasaların risk iştahını azaltmasıyla, Avrupa’daki erken işlemlerde bir haftanın zirvesine ulaştı.

Piyasalar yıla iyimser bir başlangıç yaparak doları düşürmüştü yatırımcıların, dünya genelindeki yüksek enflasyon oranlarına bakarak bu yılın ilerleyen dönemlerinde olası faiz indirimlerine odaklanmaları nedeni ile yüksek getirili tahvilleri yükseltti. Fakat özellikle zayıf Avrupa verilerinin yumuşak iniş ve politika döngüsünde erken bir dönüş anlatısına meydan okumasıyla, bu dürtü son 24 saat içinde yok oldu.

Almanya’nın perakende satışları Aralık ayında beklenenden oldukça zayıftı: Reel olarak aylık yüzde -5,3 düşüş göstererek Avrupa’nın en büyük ekonomisinin, son çeyrekte GSYİH oranında yaşanan yüzde 0,2’lik düşüşün gerekçelerinden birine işaret etmiş oldu. Fransız tüketici harcamaları da aylık yüzde 1,3 düşüş yaşayarak Avrupa’daki tüketiciler üzerindeki baskıların boyutunu ortaya koydu ancak Fransız ekonomisi, genel olarak çeyrek dönemde %0,1’lik bir kazanç elde etti.

Bununla birlikte euro büyük ölçüde hareketsiz kaldı ve %0,1’den az değer kaybederek 1,0840 dolara geriledi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version