Global

Altın düşüşe geçti

Published

on

Altın fiyatları haftanın ikinci gününde gerileyerek bu hafta yapılacak FED toplantısı öncesinde temkinliğin devreye girmesiyle birlikte güçlenen doların baskısı altında kalırken, daha geniş metal piyasaları da düşüşe geçti.

Altın, bankanın faizleri 25 baz puan artırmasının beklendiği Çarşamba günkü iki günlük FED toplantısının sonucu öncesinde, haftaya yavaş başladı.

Fakat Amerika’dan gelen son ekonomi verileri, merkez bankasının faiz oranlarını daha da yükseltmek için yeterli alana sahip olabileceğini gösterdiğinden, para politikasına ilişkin görünüm ilgi odağında olacak.

Spot altın yüzde 0,1 düşüşle 1.922,10 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri, 1.921,75 dolar civarında değişmedi.

Spot fiyat, vadeli işlem sözleşmesinin yaklaşan vadesi öncesinde vadeli işlem fiyatını geride bırakarak altına yönelik yakın vadeli talebin hala güçlü olduğunu gösterdi.

Amerika’dan gelen daha zayıf enflasyon verilerinin, Fed’in 2023 yılında faizleri daha yavaş bir hızda artıracağı beklentilerini artırmasıyla, altın 2022’nin sonları ve 2023’ün başlarında ciddi bir ralli yaptı.

Fakat enflasyonun hâlâ Fed’in yıllık hedefinin oldukça üzerinde olduğu göz önüne alındığında piyasalar, ABD borçlanma oranlarının nerede zirve yapacağı konusunda belirsizliğini koruyor. Fed ayrıca inatçı enflasyonun, faizlerin daha uzun süre yüksek kalmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Dolar bu hafta bir para birimi sepeti karşısında toparlanarak metal piyasaları üzerinde baskı oluşturdu.

Yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon karışımının, bu yıl ekonomik büyüme üzerinde baskı yaratması ve büyük ekonomilerde resesyon riskini artırması bekleniyor. Altın da bu düşünceyle güvenli liman talebinden yararlandı.

Günün ilerleyen saatlerinde Euro Bölgesi’nden gelecek olan dördüncü çeyrek ekonomik büyüme verilerinin de resesyon ihtimaline daha fazla ışık tutması bekleniyor. Ancak Fed toplantısına yönelik beklenti, yatırımcıların güvenli liman olarak dolara kaymasına neden oldu.

Platin vadeli işlemleri 1.017,15 dolarda yatay seyrederken gümüş vadeli işlemleri, %0,3 düşüşle 23,668 dolara geriledi.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, güçlenen dolar ve resesyon korkuları nedeniyle geriledi.

Birinci sınıf bakır vadeli işlemleri, bir önceki seansta %1’in üzerinde düştükten sonra 4,1833 dolar civarında yatay seyretti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version