Global

Türk Lirası haftaya nasıl başladı

Published

on

Geçtiğimiz hafta AKP ve MHP Genel Başkanları, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için tarih gösterdiler.

MHP Genel Başkanı Bahçeli Mayıs ayında seçimlerin yapılması gerektiğini belirtirken AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs’a dikkat çekti. Cumartesi günü Bursa’da bir programa katılan Erdoğan, Bahçeli ile görüşerek ortak bir karar aldıklarını belirtti.

“Seçim erken değil”

“Bu bir erken seçim değil, seçimi öne almak. Biz burada aslında bir güncelleme yaptık.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Mart’ta yetkisini kullanarak seçim startını vereceğini ve 60 günlük süreyi de Yüksek Seçim Kurulu’nun takip edeceğini belirtti.

Piyasalarda son durum

BİST 100 endeksinde, 5.400 puan üzeri hareketle önceki haftalarda yaşanan kayıplar silindi. Endekste son hafta küresel piyasalardaki resesyon endişesinden bağımsız pozitif bir fiyatlama vardı. Bu hafta 5.300-5.700 aralığının korunması öngörülüyor.

Döviz kurlarında dikkat çekmeyecek sakinlikte bir ilerleme var. Dolar/TL 18,80, euro/TL 20,40, sterlin/TL 23,30 ve frank/ TL 20,45 üzerinde işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları yükseliş gösterdi. Parite etkisinden arındırıldığında 650 milyon dolarlık artış görüldü.
Yabancı yatırımcı tarafında ise önceki hafta tahvil ve hisseden çıkış yaşanmasının ardından son haftada tahvil tarafında 80 milyon dolar, hisse tarafında ise 67 milyon dolarlık alım yapıldı.

Kur korumalı mevduatta da iki haftalık çıkışın ardından son hafta girişler oldu.

Altın fiyatları küresel ons fiyatı ile haftayı rekor seviyeden tamamladı. Ons altındaki yükselişle gram altında 1.170 TL üzeri hareket devam ederek yeni rekor seviyeler görülebilir.

Bu hafta siyasi gelişmelerin öne çıkması beklenirken Merkez Bankasının 2023 yılı ilk enflasyon raporu sunumu da yakından takip edilecek. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumu 26 Ocak Perşembe saat 10.30’da gerçekleştirilecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version