Global

ABD enflasyon verisi açıklandı

Published

on

Piyasalarda büyük merakla beklenen Amerika enflasyon verisi açıklandı. ABD’de enflasyon yüzde 0,1 azalma gösterdi, yıllık oran ise yüzde 6,5 oldu. Çekirdek TÜFE ise aylık 0,3 iken yıllık yüzde 5,7 ile beklentileri karşıladı.

Amerika’da enflasyon Haziran 2022’de yüzde 9,1’e çıkarak son 41 yılın zirvesini görmesinin ardından kademeli olarak gerileme gösterdi. Ancak Fed’in yüzde 2 enflasyon hedefinin halen çok üzerinde.

Pandemi sonrası enflasyon ilk kez aylık bazda düşüş gösterdi

Aralık ayında gıda ve kira fiyatlarındaki artış devam ediyor. Ancak akaryakıt fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle sepette yüzde 0,1 oranında düşüş gösterdi. Böylelikle Haziran 2020 sonrası ilk kez aylık bazda düşüş gerçekleşti. Son ayda gıda enflasyonu yüzde 0,3 oranında artarken enerji kaleminde yüzde 4,5 gerileme yaşandı.

ABD Merkez Bankası Fed, enflasyonu düşürmek için Mart 2022’de 25 baz puan ile başladığı faiz artışını Mayıs’ta 50’ye çıkardı. Haziran-Kasım döneminde ise 4 defa 75 baz puanlık faiz artışı yaptı. Aralık toplantısında faizin enflasyon üzerindeki etkisinin görülmesi için zamana gerek olduğu görüşüyle kurul, 50 baz puanlık faiz artırarak 2022’yi yüzde 4,5 oranıyla kapattı.

Bugün açıklanan enflasyon oranı beklentileri karşılayarak enflasyondaki düşüşün devam ettiğini gösterdi. Piyasalarda Şubat ayında yapılacak FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı yapılacağı beklentisi yüzde 86’nın üzerine çıktı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version