Global

Memur ve Emekliler enflasyon rakamını bekliyor

Published

on

TÜİK, Aralık ayı enflasyon verilerini ve 2023’ün ilk yarısında memur ve memur emeklilerinin maaşına yapılacak zammını yayınlayacak.

Yılda iki kez yapılan memur ve memur emeklisi zammı nasıl hesaplanıyor?

İlk oranı toplu sözleşme belirliyor. Resmi Gazete’de yayınlanan 2022 ikinci yarı enflasyon farkı oranı yüzde 7, 2023 yılı ilk yarısı için belirlenen oran ise yüzde 8

Toplu sözleşmede belirlenen zam oranına ek olarak da son 6 aylık enflasyon oranı hesaplanıyor.

Son 6 aylık enflasyon oranı:

Temmuz: %2,37
Ağustos: %1,46
Eylül: %3,08
Ekim: %3,54
Kasım: %2,88
Aralık: Bugün açıklanacak.
5 aylık ortalama yani kümülatif oran yüzde 14,02. Bu orandan ilk yarıda sözleşmede yer alan oran çıkarılıyor. Yani yüzde 14,2’den yüzde 7 çıkarılıyor. Kalan yüzde 7,2’lik oran enflasyon farkını tanımlıyor. 2023’te yüzde 8’lik zam da dikkate alındığında Aralık ayı enflasyonu hiç değişim göstermese yani yüzde 0 gelse dahi memur maaşına %15,2 oranında zam yapılması gerekiyor.

3600 ek gösterge bu ay yürürlüğe girecek

Temmuz ayında Torba Kanun Teklifi ile Meclisten geçen 3600 ek gösterge bu ay içinde yürürlüğe girecek. 5,5 milyona yakın çalışan ve emekliyi kapsayan düzenlemede meslek grupları da genişletildi. Ancak Memur-Sen, düzenlemede eksiklikler olduğunu, özellikle unvanlarda eşitlik olmadığını belirtmişti. Ek gösterge aynı zamanda emekli maaşlarının da yeniden belirlenmesini sağlayacak. Netleşmemekle beraber memur emeklisinin zam oranı dışında iki ayrı ödeme alması bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version