Global

BOJ’dan şok tahvil kararı

Published

on

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, sürpriz bir kararla bankanın getiri eğrisi kontrol programında değişikliğe gitti.

Verilen karar göre BOJ artık 10 yıllık Japon tahvil getirilerinin yüzde 0,25 yerine yaklaşık yüzde 0,5’e kadar yükselmesine izin verecek.

Bununla birlikte 10 yıllık tahvil getirisinin daha geniş bir bant aralığında işlem görmesinin önü açılmış oldu. Bankadan yapılan açıklamada, kararın parasal gevşeme politikasının sürdürülebilirliğini artıracağı belirtildi.

Banka yaptığı toplantıda eksi yüzde 0,1 seviyesindeki politika denge faizinde ya da yüzde 0 seviyesindeki 10 yıllık getiri hedefinde ise değişiklik yapmadı. BOJ tahvil alımlarını ise kayda değer bir artışla aylık bazda 9 trilyon yene çıkartacağını açıkladı.

Bu rakam daha önce aylık 7,3 trilyon yen olarak duyurulmuştu.

BOJ’un 10 yıllık getiri tavanına bugüne kadar kararlı bir şekilde sadık kalması, dolaylı olarak dünya çapında borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan bir çıpa görevi görüyordu. Bu kararın ardında finansal piyasalarda hareketlilik başlarken, BOJ neredeyse tüm vadelerde sınırsız tahvil alımları yapmaya başladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version