Global

Altında FED dalgalanması

Published

on

Altın, yatırımcıların FED yetkililerinin enflasyon kontrol altına alınana kadar daha sıkı para politikasından vazgeçmeyeceklerine dair son şahin yorumlarını değerlendirmeleriyle yatay seyretti.

Spot piyasalarda altının onsu yeni işlem gününde 1.793 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise piyasalarda 1074 TL’den işlem görüyor.

Yatırımcılar geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verilerinin beklenenden daha yumuşak olmasını ilk etapta olumlu karşılasa da, FED yetkilileri faizlerin daha uzun süre yükseleceğini söyledi.

Bu çerçevede Avrupa Merkez Bankası da olmak üzere dünya genelinde merkez bankalarından gelen bir parasal sıkılaşma dalgası ve şahin görünümler değerli metale olan güvenin azalmasına neden oldu.

Altın geçen hafta FED faiz kararı öncesinde beklentilerin altında gelen enflasyon verisi sonrası yatırımcıların FED’in daha az şahin bir politika izleyebileceğini değerlendirmesiyle atağa geçmiş ve Eylül ayında gördüğü en düşük seviyeye göre yüzde 12 değer kazandı.

Fakat FED Başkanı Jerome Powell beklentilerle uyumlu 50 baz puanlık artışın sonrasında yaptığı açıklamalarda faizlerin artmaya devam edeceğini ve uzun süre yüksek kalacağının altını çizerek faizlerle negatif korelasyona sahip değerli metalin kazançlarını büyük ölçüde geri vermesine neden oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version