Global

Piyasaların gözü fed kararında

Published

on

Amerika’da beklenenden ılımlı gelen enflasyon verisi sonrasında riskli varlıklarda geniş çaplı bir ralli başlarken, doların iki günlük yükselişi sona erdi.

ABD endekslerinde vadeliler sabah saatlerinde rallinin devamına işaret etti. Dolar salı günü tüm gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kaybı yaşaladı.

Başta Macaristan forinti ve Güney Afrika randı olmak üzere gelişen ülke para birimlerinde dolar karşısında kazançlar Amerika TÜFE verisi sonrasında hızlandı. Forintin iki günlük yükselişi yüzde 1,8’i buldu.

Enflasyon rallisi tahvillerde de alımları yanında getirdi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi salı günü 11 baz puan düşerek yüzde 3,51’e düştü. Getiri bu sabah yüzde 3,5’in hemen altında fiyatlanıyor. Asya Pasifik’te tüm önemli borsalar artıda.

Enflasyonda yumuşama altın fiyatlarını da sıçrattı. Spot altın salı gününü yüzde 1,65 yükselişle 1.810 dolardan tamamladı.

Piyasalar Fed’i bekliyor

FED yılın son faiz kararını 22.00’de açıklayacak, Fed Başkanı Jerome Powell kararın ardından 22.30’da basın toplantısı düzenleyecek.

Ilımlı gelen tüketici enflasyonu verisi sonrasında Aralık ayı için faiz artış temposunun 50 baz puana düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu toplantıda tüm gözler Fed üyelerinin medyan faiz beklentilerinde olacak.

Eylül ayında Fed üyeleri yüzde 4,6 seviyesinde zirve faiz bekliyorlardı. Powell’ın zirve faize ne zaman ulaşılacağı ve hangi koşullarda faiz artışlarına son verileceğine yönelik mesajları da izlenecek.

Wells Fargo & Co Ekonomisti Michael Pugliese Powell’ın spesifik bir patika çizmesini beklemiyor. Pugliese’ye göre Powell bu konuda seçeneklerini açık tutmak ve esnek kalmak istiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version