Global

İngiltere’de enflasyon beklentilerden fazla düştü

Published

on

İngiltere’de enflasyon, Kasım ayında beklenenden daha fazla düşüş gösterdi. İngiltere Merkez Bankasının yaşadığı, resesyon ortamında faizleri artırmaya devam etme baskısını hafifletti.

Ekim’de yüzde 2 gibi endişe verici bir oranda artmış olan TÜFE, kasım ayında aylık yüzde 0,4’lük bir artış gösterdi. Analistler yüzde 0,6’lık bir artış öngörüyordu.

Bu da yıllık bazda enflasyon oranını yüzde 11,1 seviyesinden yüzde 10,7 seviyesine düşürdü.

ONS, fiyatlardaki ufak yavaşlamanın büyük ölçüde benzin ve ikinci el araba fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını; giyim, otel fiyatları ile oyun ve oyuncakların da endeks üzerinde düşüş yönlü baskı oluşturduğunu söyledi. Artış yönlü en büyük etki ise restoran ve barlarda tüketilen alkolden geldi.

Volatilite yakıt ve enerji bileşenlerini hariç tutan çekirdek TÜFE oranı da beklenenden daha fazla geriledi. Yüzde 0,5’lik tahminlere rağmen sadece yüzde 0,3 artış gösterdi. Yıllık bazda çekirdek enflasyon, geçen ayki yüzde 6,5 seviyesinden yüzde 6,3 seviyesine düştü.

Rakamlar, BoE’nin son politika kararlarını açıklamasından bir gün öncesinde geldi. Para Politikası Kurlunun nasıl bir adım atılacağı konusunda en az üçe bölünmesi beklenirken, bazı üyeler enflasyonun çoktan zirve yaptığı bir dönemde faiz oranlarında daha büyük bir artışa gitmek istemiyor.

Pantheon Macroeconomics’in İngiltere baş ekonomisti Samuel Tombs, rakamların bu yıl normalden daha erken başlayan Efsane Cuma promosyonlarıyla bağlantılı herhangi bir istatistiksel tuhaflıktan ziyade fiyat baskılarında gerçek bir düşüşü yansıttığını söyledi.

Tombs, enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da yavaşladığını gösteren kanıtların arttığını belirterek enflasyonun Nisan ayına kadar %8’e ve gelecek yılın sonuna kadar %3’e düşmesini beklediğini söyledi.

Nakliye maliyetlerinin, bir yıl önceki seviyesinin sadece beşte birine düştüğünü, son üç aydaki yıllık üretici fiyat enflasyonunun ise Haziran ayındaki %21,6’lık zirveye göre %8,4’e gerilediğini belirtti. Bu arada İngiltere’de herhangi bir perakendecinin, stok fazlası ve talebin azaldığı yönünde bir uyarı yayınlamadığı gün neredeyse yok.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version