Global

Altın 1.800 dolar altında

Published

on

Altın fiyatları Perşembe günü önemli seviyenin altında kaldı. Fakat küresel resesyona ilişkin artan korkuların, değerli metale bir miktar güvenli liman alımı getirmesiyle genel metal piyasasından biraz daha iyi bir performans gösterdi.

Altın fiyatları; artan faiz oranları ve yükselen enflasyonun 2023 yılında Amerika’da resesyona neden olacağı yönündeki uyarıların artmasıyla birlikte, Çarşamba günü sert bir yükseliş yaptı. Amerika getiri eğrisinin tersine dönmesi de birçok piyasa katılımcısı tarafından yaklaşan resesyonun bir göstergesi olarak görüldü.

Fakat altın bu yıl güvenli liman statüsünü büyük ölçüde kaybetmiş durumda olsa da doların bu yıl zirve yaptığına dair spekülasyonlar, dolar üzerindeki baskıyı yarattı ve son zamanlarda talep altına yönlendi.

Spot altın yüzde 0,2 düşüşle 1.783,11 dolara düşerken, altın vadeli işlemleri yüzde 0,2 düşüşle 1.795,15 dolara düştü. Her iki enstrüman da Çarşamba günü, Amerika’da resesyon endişelerinin artmasıyla yaklaşık yüzde 1 yükseliş gösterdi.

Gözler Fed faiz kararında

Bu hafta katılımcıların ilgisi, Amerika’daki fiyat baskılarının seyrini ölçmek için Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı üretici enflasyonu verisinde olacak.

Enflasyon Ekim ayında yavaşlamış olsa da Fed’in hedef aralığının oldukça üzerinde. Tüketici harcamaları ve istihdam piyasalarındaki güçlenme işaretleri de enflasyonun önümüzdeki aylarda beklenenden daha yüksek seyredeceğine dair endişeleri artırdı.

Böyle bir senaryonun, Fed tarafından daha şahin hamlelere davetiye çıkarması bekleniyor. Merkez Bankasının önümüzdeki hafta faizleri daha küçük bir marjla artırması beklenirken, enflasyon karşısında faizlerin beklenenden daha yüksek seviyelere çıkabileceği uyarısı yapıldı.

Yükselen faiz oranları bu yıl altın fiyatları üzerinde yoğun bir baskı oluşturdu ve Fed’in şahin görünümünün sarı metali daha da zayıflatması mümkün.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version