Global

Resesyon endişeleri petrolde baskıya neden oldu

Published

on

Amerikan ekonomisinin sağlığı ve FED ile ilgili artan endişeler, ham petrol stoklarında yaşanan beklenmedik boyuttaki düşüşün verdiği arz yönlü olumlu sinyalleri büyük ölçüde dengelediği için petrol, gün içerisinde son yılın en düşük seviyesine yakın seviyelerinde.

Wall Street’te gittikçe artan sayıda banka, 2023 yılında özellikle faiz oranı artışının devam etmesi ve enflasyonun beklenenden de kalıcı hale gelmesi halinde resesyon ihtimali konusunda uyarıyor.

Bu hafta Amerika’dan gelen güçlü ekonomik veriler, enflasyon üzerindeki artış yönlü baskının yakın vade de devam edeceğinin sinyalini verirken, bu eğilim Fed’in daha da şahin hamleler yapmasına sebep olabilir.

Brent petrol yüzde 0,3 düşüşle 79,51 dolara düşerken, WTI yüzde 0,1 düşerek 74,16 dolara indi. Her iki sözleşme de Salı günü son bir yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor.

Fed’in önümüzdeki hafta faiz oranlarını ufak bir oranda artırması beklenirken banka, enflasyon yükselmeye devam etmesi halinde faiz oranlarının çok daha yüksek seviyelere getirileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yüksel faiz oranları; likiditenin kuruması ve yatırımcıların daha sıkı parasal koşullar yüzünden talepte yavaşlama olmasından korkması nedeniyle bu yıl petrol piyasaları üzerinde bir baskı oluşturdu.

Petrol, geçtiğimiz hafta ABD petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş işaret eden endüstri verilerini büyük ölçüde görmezden geldi. Ham petrol stokları düşüş yaşarken özellikle benzin olmak üzere ürün stoklarındaki artış, dünyanın en büyük petrol tüketicisinde perakende yakıt talebinin zayıf olduğunu gösterdi.

Hükümet verilerinin; petrol stoklarının Kasım ayının son haftasında görülen 12,6 milyon varillik büyük düşüşe kıyasla geçtiğimiz hafta 3,3 milyon varil azaldığını göstermesi bekleniyor.

Bu hafta ayrıca ülkedeki enflasyonun seyrine ilişkin yeni ipucu sağlayacak olan Kasım ayı üretici enflasyonu verilerine odaklanılacak. Enflasyonun geçtiğimiz ay boyunca yüksek kaldığına dair herhangi bir işaretin, ham petrol piyasalarında daha fazla dalgalanmayı tetiklemesi muhtemel.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version