Global

Euro bölgesinde ÜFE en düşük seviyede

Published

on

Eurostat, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nin Ekim ayı ÜFE raporunu yayınladı. Rapora göre Euro bölgesi üretici fiyatları enflasyonu enerji maliyetleriyle birlikte Ekim ayında son 9 ayın en düşük seviyesine düştü.

Bununla birlikte Avrupa Birliği’nde ÜFE Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 düşüş yaşarken, bir önceki yıla göre de yüzde 31,2 yükseldi.

Euro Bölgesi’nde ise ÜFE Ekim ayında aylık yüzde 2,9 azalırken yıllık yüzde 30,8 artış gösterdi. Artış hızı hala yüzde 30’un üzerinde olsa da, bu seviye Eylül ayında göre yüzde 10’dan fazla bir düşüşe işaret ederken, ilerleyen dönemlerde tüketici üzerindeki baskıların zayıfladığını gösterebileceği değerlendiriliyor.

Piyasalarda ise beklentiler ÜFE’nin yıllık yüzde 32,1 artacağı yönündeydi. Söz konusu dönemde Euro Bölgesi’nde yıllık bazda üretici fiyatları enerji sektöründe yüzde 65,8 ve ara mallarda da yüzde 17,4 artış yaşadı.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında ÜFE, Ekim’de yıllık bazda en fazla yüzde 68 ile Macaristan’da, yüzde 59,3 ile Slovakya’da ve yüzde 57,9 ile Letonya’da arttı. Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinde ise yıllık bazda ÜFE, Almanya’da yüzde 35,5, İtalya’da yüzde 33,7 , İspanya’da yüzde 26,2 ve Fransa’da yüzde 24,7 olarak belirlendi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version