Connect with us

Global

Rusya petrol yaptırımlarında yumuşama

Published

on

Rusya petrol yaptırımlarında yumuşama

Petrol, yatırımcıların Rusya ham petrol fiyatlarını sınırlama planına ilişkin daha fazla ayrıntı beklemesi ve COVID-19 kısıtlamalarıyla Çin’deki talep görünümünün değerlendirilmesi ile istikrar kazandı.

Amerika ham petrolü hisse senetleri ve diğer emtiaların da artmasıyla birlikte önceki seansta yüzde 1’den fazla yükseldikten sonra varil başına 81 dolar civarında işlem gördü. Avrupa Birliği’nin yaptırımlarını esnemeyi planlamasıyla birlikte Brent, salı gününde yüzde 1 yükselişle 88,36 dolardan kapanış yaptı. Bu sabah ise hafif düşüşle 88,20 dolardan alıcı buluyor.

Avrupa Birliği, son Rus petrolüne yaptırım planında öncekilere göre yumuşaya gitti. Geçiş süreci 5 Aralık’tan önce petrol yüklenen ve 19 Ocak’a kadar yükünü teslim edecek gemilere uygulanacak. Bu gemilere yaptırım uygulanmaması bekleniyor. AB elçilerinin bugün son planı onaylaması hedefleniyor.

Diplomatlar ayrıca Rus petrolüne tavan fiyat seviyesini de bu toplantıda görüşecek. AB ve G7 ülkeleri en erken bu akşam fiyat tavanını açıklayabilir.

ING Groep Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, “Rusya’nın şu anda almakta olduğu seviyelerden çok uzakta olmayacak gibi görünüyor. Eğer durum buysa, piyasadan çok fazla bir tepki beklemezdim. Bence Rusya’nın nasıl tepki vereceğini görmek daha önemli” açıklamasın bulundu.

Ham petrol fiyatları, dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’deki talebin, ülke Sıfır -Covid sınırlamalarına devam ederken zarar göreceği endişesiyle bu ay düşüş eğilimi gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinden gelen tedarikler de odak noktasındaydı ve üyeler, Aralık toplantılarında üretimi artırmayı kabul edebilecekleri yönündeki spekülasyonları reddediyor.

Patterson, “Petrol, riskli varlıklardaki daha geniş ralliden fayda sağlarken, diğer OPEC+ üyelerinin arz artışına ilişkin raporları reddetmesi biraz rahatlık sağladı. Ancak, özellikle Çin’deki Kovid durumuyla birlikte talep riskleri devam ediyor” dedi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Altın vadeli işlemler yükselişte

Published

on

By

altın.jpg

Altın vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde yükselişte. Altın vadeli işlemleri, New York Ticaret Borsası’nın Comex bölümünde, Haziran ayı için yüzde 0,01 yükseliş göstererek onsu $2.00’dan işlem gördü.

Altın, $2.340,20 seviyesinde destek bulurken, 2.433,00 seviyesinde dirençle karşılaştıç

Diğer yandan Comex’te, Gümüş Mayıs ayı için yüzde 0,30 düştü ve onsu $28,30 ‘dan işlem görürken Bakır Mayıs ayı için yüzde 0,27 düştü ve libresi $4,42 ‘dan işlem gördü.

Continue Reading

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans