Global

Rusya petrol yaptırımlarında yumuşama

Published

on

Petrol, yatırımcıların Rusya ham petrol fiyatlarını sınırlama planına ilişkin daha fazla ayrıntı beklemesi ve COVID-19 kısıtlamalarıyla Çin’deki talep görünümünün değerlendirilmesi ile istikrar kazandı.

Amerika ham petrolü hisse senetleri ve diğer emtiaların da artmasıyla birlikte önceki seansta yüzde 1’den fazla yükseldikten sonra varil başına 81 dolar civarında işlem gördü. Avrupa Birliği’nin yaptırımlarını esnemeyi planlamasıyla birlikte Brent, salı gününde yüzde 1 yükselişle 88,36 dolardan kapanış yaptı. Bu sabah ise hafif düşüşle 88,20 dolardan alıcı buluyor.

Avrupa Birliği, son Rus petrolüne yaptırım planında öncekilere göre yumuşaya gitti. Geçiş süreci 5 Aralık’tan önce petrol yüklenen ve 19 Ocak’a kadar yükünü teslim edecek gemilere uygulanacak. Bu gemilere yaptırım uygulanmaması bekleniyor. AB elçilerinin bugün son planı onaylaması hedefleniyor.

Diplomatlar ayrıca Rus petrolüne tavan fiyat seviyesini de bu toplantıda görüşecek. AB ve G7 ülkeleri en erken bu akşam fiyat tavanını açıklayabilir.

ING Groep Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, “Rusya’nın şu anda almakta olduğu seviyelerden çok uzakta olmayacak gibi görünüyor. Eğer durum buysa, piyasadan çok fazla bir tepki beklemezdim. Bence Rusya’nın nasıl tepki vereceğini görmek daha önemli” açıklamasın bulundu.

Ham petrol fiyatları, dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’deki talebin, ülke Sıfır -Covid sınırlamalarına devam ederken zarar göreceği endişesiyle bu ay düşüş eğilimi gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinden gelen tedarikler de odak noktasındaydı ve üyeler, Aralık toplantılarında üretimi artırmayı kabul edebilecekleri yönündeki spekülasyonları reddediyor.

Patterson, “Petrol, riskli varlıklardaki daha geniş ralliden fayda sağlarken, diğer OPEC+ üyelerinin arz artışına ilişkin raporları reddetmesi biraz rahatlık sağladı. Ancak, özellikle Çin’deki Kovid durumuyla birlikte talep riskleri devam ediyor” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version