Emtia

Tarım enflasyonu rekor seviyede

Published

on

Tarım enflasyonu tarihi rekorunu kırdı. Çiftçinin ürettiği ürünün ilk el satışındaki fiyat değişimini gösteren tarım ÜFE Ekim’de geçen aya göre yüzde 4,59 oranında artış gösterirken, son bir yılda ise yüzde 163,32 rekor seviyede yükseliş yaşadı.

TÜİK raporuna göre, Ekim ayında endekste kapsanan 92 maddeden 20 maddenin ortalama fiyat azalış, 59 maddenin ortalama fiyatında ise artış yaşandı.

Aylık en çok artış sert kabuklu meyvelerde görüldü

Aylık artışın yüksek olduğu alt grup yüzde 50,68 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 13,58 ile yağlı meyveler oldu. Yıllık bazda en çok artış ise yüzde 361,53 ile turunçgiller ve yüzde 230,48 ile çeltikte görüldü.

Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %1,81 oranında azalma oldu. Tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,72, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise yüzde 5,85 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,21, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 4,36 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 8,84 artış yaşandı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version