Güncel Haberler

TÜİK: Tüketicinin ekonomiye olan güveni arttı

Published

on

Hane halkının hem kendi maddi durumuna hem de ülke ekonomisine dair beklentilerini ölçen Tüketici Güven Endeksi yükseldi. Eylül ayında 72,4 olan endeks, Ekim ayında yüzde 5,3 oranında artış yaşayarak 76,2’ye yükseldi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göre, son ayda en çok yükseliş hanenin maddi durum beklentisinde yaşandı. Endeksi Ekim ayında yüzde 8,4 oranında artarak 57,5’e yükseldi.

Hanenin gelecek 12 aylık dönemdeki maddi beklentisi ise yüzde 6,7 oranında yükseliş yaşadı ve 76,2 oldu.

Hane halkının gelecek 12 aylık dönemde ülke ekonomisine dair beklentisi yüzde 5,3 oranında artış göstererek 77,9 oldu.

Endeks nasıl hesaplanıyor?

Hazırlanan anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösterir.

Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermektedir. Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/beklentisini göstermektedir. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini ifade etmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version