Global

Enflasyon yükseliyor

Published

on

TÜİK, Eylül ayı tüketici ve üretici fiyat endeksi (TÜFE-ÜFE) raporlarını yayınladı. Enflasyon 16 aydır yükselmeye devam ediyor.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Eylül ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83,45 oranında arttı.

Verilere göre aylık enflasyon Eylül ayında yüzde 3,08 olarak açıklandı. Çekirdek göstergelerdeki yükseliş hareketi Eylül ayında da devam etti. Bununla birlikte Eylül ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 68,09 olarak kaydedildi.

Üretici fiyat endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 151,50 artışla yükselmeye devam ediyor. Aylık üretici enflasyonu yüzde 4,78 olarak açıklandı.

Eylül ayını kapsayan 144 temel başlıktan 18 temel başlığın endeksinde düşüş olurken, 2 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 124 temel başlığın endeksinde ise artışlar gerçekleşti.

En yüksek yıllık artış ulaştırmada

Harcama gruplarına bakıldığında tüketici fiyatlarında en fazla artış 177,66 ile ulaştırmada oldu. Ulaştırmayı 93,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 89,68 ile ev eşyası grubu aldı.

Aylık değişimlere baktığımızda ise en yüksek artış yüzde 9,99 ile konut grubunda yaşandı. Bu grubu 6,99 ile eğitim, yüzde 3,40 ile de haberleşme izledi.

Eylül ayında doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam gelmişti.

Veriler beklentilerin altında!

Beklentiler Eylül ayına ilişkin aylık enflasyon için en düşük beklenti yüzde 3, en yüksek beklenti ise 4,5 olmuştu. Yıllık enflasyon için ise en yüksek tahmin yüzde 85,9, en düşük tahmin ise 83 seviyesinde oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version