Global

Avrupa Bölgesi’nde enflasyon çift hanede

Published

on

Avrupa bölgesinde enflasyon çift hanelere gelerek tarihi yükseliş gerçekleştirdi.
Euro Bölgesi enflasyonunda çift haneye varan tarihi yükseliş, AMB’nin agresif faiz artışına devam edeceği beklentisini de güçlendirdi.

Enflasyon aylık bazda yüzde 1,2 arttı, beklenti yüzde 0,9 artıştı.

Gıda ve enerji fiyatları enflasyonun artmasında en büyük katkıyı verirken, fiyat artışlarının genele yayıldığı görüldü. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon yıllık bazda artışını sürdürerek yüzde 4,3’ten 4,8’e yükseldi.

Avrupa Merkez Bankasının gelecek ayki toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına devam etmesi beklenirken, banka son 2 toplantıda toplamda 125 baz puanlık artış ile rekor faiz artışı gerçekleştirmişti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Martin Kazaks geçtiğimiz günlerde enflasyonun yüzde 2’lik hedefe çok uzak olduğunu bu nedenle bir sonraki adımın yüksek montanlı olması gerektiğini ve 75 baz puanlık artışı tercih edeceğini belirtmişti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’da enflasyonda risklerin yukarı yönlü olduğunu ve talebi düşürmek için faiz oranlarında artışın gelecek toplantılarda devam edeceği mesajı vermişti.

Bugün açıklanan diğer bir veri, bölgede işsizlik oranının Ağustos’ta yüzde 6,6 ile rekor düşük seviyeye indiğini gösterdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version