Global

Türk – İş açıkladı: Açlık sınırı 7 bin TL’yi aştı

Published

on

Türk-İş, Eylül ayı için açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Açlık sınırı, asgari ücretin 1,745 Türk Lirası üzerinde çıktı.

4 kişilik bir ailenin beslenebilmesi için aylık yaptığı gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı, Eylül ayında 7.245 Türk Lirasına yükseldi. Bu tutar geçtiğimiz yıl 3.049 Türk Lirasıydı.

Gıda harcamalarına ek olarak kira, fatura, ulaşım, sağlık gibi diğer temel harcamaların tutarı olan yoksulluk sınırı, 23.600 Türk Lirasına yükseldi. Geçen yıl yoksulluk sınırı 9.931 Türk Lirası olarak gösterilmişti.

Türk – İş raporuna göre gıda enflasyonu son bir yılda %130 oranında artış gösterdi.

Rapor göre gıda fiyatları başta olmak üzere enflasyondaki artışın temel nedeni olarak uygulanan ekonomi modeli gerekçe gösterildi.

Türk -İş, faiz – enflasyon makasındaki rekor açığın büyük sorun yarattığını belirtirken gıda fiyatlarındaki şiddetli artışın en temel sebebinin Türk lirasındaki özellikle son bir yılda oluşan yüksek değer kaybı olduğunu vurguladı.

Raporda piyasa faizlerindeki durumun tüketici aleyhine olduğuna dikkat çekildi ve şu açıklamaya yer verildi:

Ekonomi 2022’nin 2. çeyreğinde %7,6 büyüdü ama işgücü ödemelerinin milli gelirdeki payı yılın aynı döneminde 2021’e kıyasla artmak bir yana %7,2 azaldı. Vatandaşın devlete olan borcuna %30 gecikme faizi uygulanırken, vatandaşın devletten alacağına uygulanan faiz %9’da kaldı.

Tüm bu olumsuz sonuçların maaşlı, ücretli, yevmiyelilere yansıması ücretlere zam yapılarak bertaraf edilmeye çalışılıyor. Lakin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın beklentileri çıpalayamadığı bir ortamda enflasyon beklentisi gerçekleşen enflasyonla şekilleniyor. Bu da kendi kendini besleyen bir enflasyonist atmosfer yaratıyor. Sonuç olarak Ankara’da asgari ücret alan bekâr bir çalışanın, aylık yaşama maliyetini karşılayabilmesi için 3970 TL daha bulması gerekiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version