Global

Fed’den 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi sürüyor

Published

on

Küresel piyasalarda, Avrupa ve Çin başta olmak üzere küresel ekonomide yavaşlamayı fiyatlarken merkez bankaları ise enflasyonu düşürmek için sıkı para politikalarına ağırlık veriyor. Bu konuda Fed’in diğer merkez bankalarından önce olması doların bu yılda yaşadığı yükselişi destekliyor.

Fed, bu ay da faizi üçüncü kez 75 baz puan artırdı. Komite üyeleri bu yıl faizin yüzde 4,25 4,50 aralığında olmasını bekliyor. Toplantısı sonrasında Fed yetkilileri şahin mesajlar vermeye devam ediyor.

Fed yetkililerinden şahin açıklamalar

Fed Başkanı Powell, Cuma günü yaptığı konuşmasında eşi benzeri görülmemiş zorlu bir süreçten geçtiklerini, ancak enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Mester, enflasyonu düşürmek için hızlı gitmenin geride kalmaktan çok daha iyi olduğunu söyledi. Mester, enflasyonu düşürmek için bir süre daha faizlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Chicago Fed Başkanı Evans, görevlerinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi. Baharda diyerek Mart ayını işaret eden Evans, bu dönemde durup faiz artışlarının etkisini gözlemlemek gerektiğini belirtti. Enflasyonun düşmeye devam etmesi durumunda ise faizde düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Kasım’da da 75 baz puanlık faiz artışı bekleniyor

Fed yetkililerinin çoğu enflasyon konusunda önden yüklemeli politikayı destekliyor. Bu yapılan toplantıda 2023 yılı içinde faiz indirimi olasılığına kapılar kapanmıştı. Bununla birlikte Evans’ın güvercin açıklamasına piyasalar ihtimal vermiyor.

Piyasalar 2 Kasım’da yapılacak FOMC toplantısında komitenin 4. kez 75 baz puanlık faiz artışı yapmasına bugün itibarıyla yüzde 67 oranında olasılık veriyor. Elbette açıklanacak TÜFE ve istihdam verileri fiyatlamada etkili olacak.

Dolar zirvede

Dün 114,52’ye çıkarak 20 yılın en yüksek seviyesini gören dolar endeksi bugün 113,50 yakınında soluklanıyor. Endeks son 7 haftanın 6’sını yükselişle geçirerek ivmesini artırdı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version