Global

Rusya, kısmi seferberlik ilan etti! Kısmi seferberlik nedir?

Published

on

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Rusya’nın egemenliğini koruması için ne yapılması gerekiyorsa yapacağının altını çizdi. Putin, kısmi seferberliğin 21 Eylül tarihi itibariyle birlikte başlayacağını belirtti.

Kısmi seferberlik nedir?

Kısmi seferberlik, daha önce askeri eğitim almış ya da askerlik görevini tamamlamış veya yedek askerlik görevinde devam edenlerin savaşa çağrılmasıyla birlikte ortaya çıkan seferberlik durumudur.

Ukrayna, daha önce Rusya’nın ele geçirdiği bazı bölgelerde hakimiyetini tekrardan sağlarken, Rusya Devlet Başkanından seferberlik ilanı geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Putin Batı’nın Rusya’yı yıkmak istediğini, Rusya’nın egemenliğini korumak için gereken tüm adımları atacağını belirtti.

Putin, askeri operasyonunun hedeflerinin değişmediğini de vurguladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da kısmı seferberliği bir kerelik olmayacağını, kademeli olarak uygulanacağını söyledi.

Ukrayna’nın son dönemde önemli topraklarını Rusya’dan almasının ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılacağı kararı verilmişti.

Rus yetkililer, bölge yönetimlerinin seçimlerinden Rusya’ya bağlanma yönünde bir karar çıkması durumunda bu taleplerin yerine getirileceği açıklamasını yapmışlardı.

Ukrayna ve müttefikleri ise referandum kararlarını kınarken, az sayıda ülkenin bu yeni bölgeleri tanıması bekleniyor. Öte yandan bu sürecin barış görüşmelerini baltalamasına kesin gözüyle bakılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Sahte seçimlerin hiçbir meşruiyeti yoktur” açıklamasıyla karara tepki göstermişti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kararın uluslararası yasaların ihlali olduğunu ve kabul edilemez olduğunu söylerken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, seçim sonuçlarının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirtti.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev ise seçim sonuçlarının “geri döndürülemez” kararlar olacağını ve Rusya’nın elde edilen bu yeni topraklarda kendisini savunmak için “her türlü gücü” kullanmasının önünü açacağını söyledi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version