Global

Petrolde kayıp devam ediyor

Published

on

Petrol fiyatlarındaki düşüş hafta başında da devam ediyor. Çin, ABD ve Avrupa başta olmak üzere ekonomilerin yavaşlaması petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesine neden oldu.
Petrol fiyatlarındaki düşüş yeni haftada da devam ediyor.

Geçtiğimiz haftayı 91 doların üzerinde tamamlayan Brent bugün yüzde 3 kayıpla 87,94 dolara kadar düştü. Bununla birlikte Brent petrolün kaybı yüzde 6’ya çıktı.

Çin’in nüfusu fazla ve ekonomik aktivitesi yüksek olan Chengdu kentinde uygulanan covid kısıtlamaları bu hafta gevşetilecek, fakat Çin ekonomisindeki yavaşlama endişelerinin yüksek olması petrolün bu gelişmeye olumlu tepki vermesini engelliyor. Ayrıca bu hafta yapılacak olan FOMC toplantısında Fed’in 75 baz puanlık faiz artışına devam edeceği, gelecek iki toplantı da yine faiz artışlarına devam edeceği beklentisi petroldeki baskıyı artıyor.

Rusya ve Ukrayna savaşının başladığı Mart ayında 135 dolara çıkan Brent yıl içi zirveden yüzde 33 geriledi. Sene başı itibarıyla da getiri yüzde 14’e düştü.

Piyasalar Fed başta olmak üzere büyük merkez bankalarının sıkılaşma adımlarını güçlendirmesi ile ekonomide yavaşlamanın kendini iyice göstermesini bekliyor. Bu durumda günlük petrol tüketiminin de azalması söz konusu olacaktır.

Brent petrolde 8 Eylül’de görülen 87,30 dolar seviyesi bu haftaki işlemlerde en yakın destek noktası olarak izleniyor. Bu seviye, 25 Ocak sonrası görülen en düşük seviye oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version