Global

Piyasaların gözü ÜFE verisinde

Published

on

Piyasalarda dün beklenen düşüşü göstermeyen Amerika Birleşik Devletleri tüketici enflasyonunun ardından bugün 15.30’da açıklanacak olan üretici enflasyonunu bekliyor.

Amerika’da üretici enflasyonu 11 ay sonra ilk defa Temmuz ayında aylık yüzde 0,5 oranında düşüş yaşamıştı. Düşüşte nihai mal ve ara mallardaki düşüş etkili olmuştu. Riskli görülen nokta ise gıdaya olan talebin devam etmesi oldu. Üretici enflasyonunda petrole bağlı enerjide düşüş olsa da diğer enerji gruplarında ve gıda da yükselişin olması Ağustos verilerinde de düşüşün sınırlı kalacağına işaret ediyor.

Bugün açıklanacak olan ÜFE’nin aylık yüzde 0,1 oranında azalması bekleniyor. Yıllık bazda ise yüzde 9,8’den yüzde 8,8’e düşüşü bekleniyor. Enerji ve gıda hariç ÜFE’nin de yüzde 7,1’e kadar düşmesi bekliyor.

ÜFE Haziran’da yüzde 11,3’e TÜFE ise yüzde 9,1’e çıkarak 40 yılın zirvesini görmüştü. Son iki ayda TÜFE yüzde 8,3 gerilerken ÜFE’nin de yüzde 8,8’e inmesi bekleniyor.

Enflasyon, Fed hedefinin çok üzerinde

Fed’in orta vadede enflasyon hedefi yüzde 2 ve güncel enflasyon yüzde 8,3. Aradaki farkın reel kaybı engellemesi için yapılan faiz artışlarının bu ay 75 ya da 100 baz puan olması bekleniyor.

Bugün açıklanacak ÜFE, TÜFE gibi beklenen oranda düşüş sağlayamazsa önden yüklemeli faiz serisinin Eylül’de de devam etmesi olasılığı kuvvetlenebilir.

Dün enflasyon sonrası hızlı yükseliş yaşayan dolar göstergesi bugün 109,40 seviyesinden işlem görürken 15 yılın zirvesine çıkan 2 yıllık faiz de yüzde 3,77’den işlem görüyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version