Emtia

Avrupa, enerji sorunu için toplanıyor

Published

on

Avrupa’da doğalgaz başta olmak üzere enerji sorununun artması hem borsaları hem de euro’yu baskılıyor.
Rusya’nın teknik bakım gerekçesiyle birlikte Avrupa’ya giden boru hattını kapatmasına Avrupa’dan tepki yağdı. AB yetkilileri Putin’i doğalgazı silah olarak kullanmakla suçladı. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bugün bir açıklamada bulundu. Putin’in doğal olarak yaptırımlara karşı rest çektiğini belirtti. Erdoğan, Avrupa’nın ektiğini biçtiği söyledi.

Acil toplantı yapılacak

AB’nin dönem başkanlığını yapan Çekya, önceki hafta enerji fiyatlarındaki yükselişi için acil toplantı çağrısında bulunmuştu. Rusya’nın doğal gaz akışını da kesmesiyle birlikte Cuma günü yapılacak toplantıda hem elektrik hem de doğal gaz gündeme alınacak. Avrupa’da hemen hemen her ülke enerji konusunda semer sıkmaya başladı. Doğal gaz ve elektrik fiyatlarının da zirve yaptığı bu ortamda Rusya’nın geri adım atmaması, Avrupa’yı da başka alternatiflere yönlendirmek zorunda kalıyor. Bu noktada Cuma günü Brüksel’de olağanüstü bir toplantı yapılacak. Eğer Rusya anlaşma sağlamazsa Avrupa’nın doğal gaz stoku bu kışı geçirmeye yetmeyecek.

Beklenti enerji fiyatlarında tavan uygulamasına gidilmesi yönünde.

Büyüme endişeleri artıyor

Enerji sorununun Avrupa’da büyüme üzerindeki baskıyı artırması beklenirken, yılın ilk yarısında büyüme gösteren bölge ekonomisinin ikinci yarıda daralma yaşamasına artık daha fazla olasılık veriliyor. Bu nedenle borsalarda bu hafta satışlar etkili oluyor.

Faiz artışında daha yavaş gidilebilir

Temmuz’da 50 baz puan faiz artışı yapan Avrupa Merkez Bankasının Perşembe günü yapacağı toplantıda da 50 ya da 75 baz puanlık faiz artışı yapması beklenirken, yılın kalanında ekonomik daralma sinyallerinin artması durumunda faiz hızı azaltılabilir.

Euro 20 yılın en düşüğünde

Euro/dolar bölge üzerindeki riskler ve dolardaki güçlenme ile bu hafta 0,9880’i görerek 20 yılın en düşük seviyesine indi. Parite bugün de 0,9886’ya indi ve sene başı kayıp %13’e çıktı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version