Emtia

Avrupa’da enerji krizi endişeleri

Published

on

Küresel piyasalarda ilk işlem gününde Avrupa enerji krizi damga vurdu. Euro son 20 yılın en düşük seviyesine gerilerken, riskli varlıklara yönelik iştahında da düştüğü görüldü.

Wall Street endeksleri Cuma günü Amerika’da açıklanan ılımlı istihdam artışının hemen ardından cuma günü yüzde 1’in üzerine düşüş yaşadı. Haftalık bazda ise gerileme kaydetti.

Haftanın ilk işlem gününde ise Amerika’da piyasalar Labor Day nedeniyle işleme kapalı olacak.

Gazprom açıklaması sonrasında Avrupa’da enerji krizi endişeleri yükseldi. Hisse vadelileri Euro ile beraber düşüş yaşıyor.

Euro Stoxx 50 vadeli endeksi yüzde 3’ün üzerinde düşüş yaşarken Euro/Dolar da 0,99 seviyesinin altını test ederek son 20 yılın en düşük indi.

İngiltere’nin yeni başbakanının açıklanması öncesi sterlin de dolara karşı zayıflıyor. Sterlin/dolar yüzde 0,36 ekside ve 1,1467’de işlem görüyor.

Asya Borsalarında düşüş devam ediyor. Japon Nikkei 225 yatay seyrederken, Hong Kong Hang Seng yüzde 1,28, Çin CSI 300 yüzde 0,56 ekside.

Petrol fiyatları OPEC+ toplantısı öncesi yüzde 2 oranında yükseldi.

Ham petrolün varil fiyatı 88,8 dolar, Brent petrolün varili ise 95,1 dolardayken. Toplantı ABD’nin üretim artışı çağrılarına karşın, Suudi Arabistan Enerji Bakanı’nın OPEC+’nın “üretimi kısmaya zorlanabileceği” açıklamasını yapmasının ardından gerçekleşecek.

Wall Street Journal Rusya’nın bu karara karşı çıktığını yazarken, OPEC+’ın ekim ayı için üretimi sabit tutması bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version